rasprava u petak

Sabor zbog uvođenja eura mora promijeniti čak 60 zakona, održat će se i rasprava o HERA-i

22.09.2022 u 20:24

Bionic
Reading

Hrvatski sabor će u petak glasovati o izmjenama 60-tak zakona koje su potrebne zbog uvođenja eura te o izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u prošloj godini, kojeg su odbili i HDZ i svi oporbeni klubovi

Zastupnici će glasovati i o ostalim raspravljenim prijedlozima zakona među kojima su i dva zakonska prijedloga iz resora Ministarstva pravosuđa - izmjene zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te o Pravosudnoj akademiji.

Uz to, glasovat će i o izmjenama Zakona o PDV-u koje donose snižene stope za isporuke grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Izmjenama se predlaže i da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade, a kako bi se potaknulo korištenje obnovljivih izvora energije. Stopom od nula posto oporezivala bi se sva potrebna oprema i radovi, a isporuka solarnih ploča bez ugradnje i sve ostale opreme kao trgovačke robe i dalje bi se oporezivala po stopi od 25 posto.

Zakonske izmjene provode se i zbog uvođenja eura.

Prije toga provest će se izjašnjavanje saborskih zastupnika o predloženim amandmanima. Raspravit će se i prijedlog Zakona o gnojidbenim proizvodima, kojim se on usklađuje s europskim pravnim okvirom te se, uz ostalo, jasnije i preciznije normativno regulira provedba nacionalnih odredbi o gnojidbenim proizvodima.

  • +15
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic