AFERA 'KAMIONI'

Sabor u petak ukida Rončevićev imunitet

15.10.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Hrvatski bi saboru petak, među ostalim, trebao ukinuti zastupnički imunitet HDZ-om zastupniku Berislavu Rončeviću, kako bi ga se moglo kazneno goniti zbog sumnje da je kao ministar obrane 2004. u protuzakonitoj kupnji vojnih kamiona državni proračun oštetio za više od 10 milijuna kuna

ZAGREB - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo predložilo je Saboru RH da bivšem ministru obrane i aktualnom zastupniku HDZ-a Berislavu Rončeviću, skine zastupnički imunitet na zahtjev Državnog odvjetništva.

Time su se stekle pretpostavke da bi se protiv Berislava Rončevića mogao pokrenuti kazneni postupak zbog nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona 2004. godine. O odluci MIP-a treba se još očitovati Sabor. Odluku o predlaganju skidanja imuniteta MIP je bez velike rasprave donio jednoglasno.

U zahtjevu Saboru za skidanje zastupničkog imuniteta Državno odvjetništvo navodi da su Rončević i Bačić državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su ugovor o kupnji kamiona izravnom pogodbom sklopili s tvrtkom koja nije imala najjeftiniju ponudu.

'Zanimljivo je da ovo izvješće dolazi u Sabor dan prije rasprave o radu državnog odvjetnika Mladena Bajića. SDP neće prihavtiti njegovo izvješće jer previše podliježe političkim pritiscima', kazao je Arsen Bauk (SDP).

ZA HDSSB-ovca Ivana Drmića ključnu ulogu u pokretanju postupka protiv Rončevića odigrali su mediji , ali ističe kako je ovo samo prvi korak u istrazi.

SDP neće podržati izvješće državnog odvjetnika Mladena Bajića

Mislimo da za aferu nije kriv samo Rončević već cijeli HDZ zajedno s Bajićem', kazao je Drmić.

Podsjetimo, aferu 'kamioni' otvorio je u drugom krugu predsjedničkih izbora Stjepan Mesić, u siječnju 2005, kada je izjavio kako misli da nije u skladu sa zakonom da se poništi natječaj za kamione, a onda sklopi izravna pogodba.

Naime, godinu dana ranije MORH je raspisao natječaj za kupnju 76 vozila, na koji su pristigle 23 ponude, ali natječaj je poništen jer je najpovoljnija ponuda bila viša od sredstava osiguranih u proračunu.

MORH je na raspolaganju imao oko 35,8 milijuna kuna, a najniža ponuđena cijena za 76 kamiona bila je oko 39,7 milijuna kuna.

No nakon poništenja natječaja, Rončević je donio odluku o osnivanju povjerenstva za pregovaranje samo s tvrtkom Eurokamioni, inače zastupnika tvrtke IVECO, za što je zadužio Ivu Bačića kao šefa povjerenstva.

Rončević je 28. prosinca 2004. potpisao ugovor o kupnji 39 Ivecovih kamiona s tvrtkom Eurokamioni za nepunih 35 milijuna kuna, i to unatoč činjenici što je ponuda tvrtke MAN Importer Hrvatska za istovrsne kamione bila manja za 10,2 milijuna kuna.

USKOK upravo za taj iznos tereti Rončevića i Bačića da su oštetili MORH, odnosno državni proračun. U međuvremenu se utvrdilo da Eurokamioni nisu imali ni drugu po redu najpovoljniju ponudu, a za manje novca MORH je mogao kupiti i Mercedesove kamione.


Sporni IVECO kamion



Na sve objede Berislav Rončević uzvraćao je da je riječ o 'tragikomičnom igrokazu predsjedničkog kandidata', a i tadašnji premijer Ivo Sanader stao je u njegovu obranu, rekavši da neće dopustiti da predsjednik zbog kampanje pljuje po Vladi.

Kada se antikoruptivni kotač, poslije godina kiseljenja, u veljači 2007. godine ipak pokrenuo, ispostavilo se, između ostaloga, da Državna revizija nije čak ni Državnom odvjetništvu poslala cjelovito izvješće o poslovanju Ministarstva obrane.

Rončević se tada počeo braniti da su samo Ivecovi ispunjavali određene tehničke uvjete, međutim vještačenja su pokazala suprotno i sada Rončeviću i Bačiću prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora zbog sklapanja štetnog ugovora.

Pogledajte izjave Arsena Bauka, Ivana Drmića i Damira Sesvečana.