SVEČANA SJEDNICA

Sabor u petak obilježava svoj Dan i 30. obljetnicu odluke o neovisnosti

07.10.2021 u 21:20

Bionic
Reading

Svečanom sjednicom, Hrvatski sabor u petak će obilježiti svoj Dan, 8. listopada u sjećanje na dan kad je Sabor 1991. godine donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska je proglašena samostalnom i neovisnom državom

Svečana sjednica bit će prilika za podsjećanje na povijesnu ulogu Sabora u stvaranju moderne Hrvatske i na zastupnike prvog saziva koji su sudjelovali u prijelomnim povijesnim događajima.

Uzvanicima, među kojima će biti članovi Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, bivši predsjednici Sabora i Vlade, prigodnim će se govorom obratiti predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Prije 30 godina, 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore u kojima je bilo državno vodstvo s dr. Franjom Tuđmanom, a srpska se agresija proširila na velik dio Hrvatske, Sabor je odlučio raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom SFRJ.

Povijesnu odluku Sabor je donio jednoglasno, otvorivši put neovisnoj i samostalnoj državi.

Utvrđujem da je tekst Odluke jednoglasno usvojen, konstatirao je Vladimir Šeks, potpredsjednik tada još Sabora Republike Hrvatske, čije su riječi zastupnici popratili pljeskom.

„Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ“, istaknuo je Šeks, koji je pred zastupnicima pročitao Odluku.

Prethodno, u lipnju iste godine, Sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, ali je njezino stupanje na snagu odgođeno za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem. Po isteku moratorija, 7. listopada u 15,03 sati, zrakoplovi JNA raketirali su Banske dvore, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene. Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini.

Zbog mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je svoju povijesnu odluku od 8. listopada donio izvan svoje zgrade na Markovu trgu, u podrum Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Do 1. siječnja 2020., kada je na snagu stupio novi Zakon o blagdanima, 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti i bio je državni blagdan, taj dan sada je Dan Hrvatskoga sabora i spomendan.

Sabor će u podne nastaviti svoj radni dio, raspravljat će o ovlastima Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora.