mandatno imunitetno povjerenstvo

Sabor nije glasovao o skidanju imuniteta Grmoji zbog privatne tužbe SDP-ovca Ranka Ostojića za klevetu

25.09.2020 u 15:00

Bionic
Reading

Suprotno planu, Hrvatski sabor u petak nije glasovao o skidanju zastupničkog imuniteta 'mostovcu' Nikoli Grmoji, nego će to, kako je najavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, učiniti kad se za to steknu uvjeti.

Ishod je to rasprave u kojoj je Jandroković bezuspješno pokušao zastupnike usmjeriti da raspravljaju o meritumu, odnosno izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), a ne o nekim drugim temama, prije svih o aferi Janaf.

MIP je pak u svom izvješću Saboru predložio da, dok Grmoji traje mandat, uskrati odobrenje da se protiv njega nastavi kazneni postupak po privatnoj tužbi SDP-ovca Ranka Ostojića zbog klevete.

U dosadašnjoj saborskoj praksi o takvim se prijedlozima, u pravilu, nije raspravljalo, nego ih se rutinski izglasavalo, što danas nije bio slučaj.

MIP nije naveo o kojoj se tužbi radi, no iz rasprave je postalo jasno kako je riječ o tužbi od prije nekoliko godina (2016.) kada je, tada tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, tužio Grmoju za klevetanje.

Povod su bile Grmojine izjave kako ima indicije da je čelnika Mosta Božu Petrova nakon parlamentarnih izbora protuzakonito obrađivao PNUSKOK. Tužbu je aktualizirao i s aktualnim događajima povezao Mostov zastupnik Miro Bulj.

Bulj: Ostojić je znao sve što i kako funkcionira u Mostu

"Predsjednik Milanović je rekao da ministar unutarnjih poslova sve zna i sve prati", referirao se Bulj na izjave koje je ovih dana, vezano za aferu Janaf, davao predsjednik Zoran Milanović, pa zaključio kako je Ostojić znao sve što i kako "unutar Mosta funkcionira".

Milanović je potvrdio da je Ostojić sve znao u to vrijeme, ustrajao je Bulj te poručio kako Sabor mora, na prijedlog oporbe, osnovati istražno povjerenstvo da se vidi koliki je utjecaj politike na istražne radnje DORH-a.

Na to je reagirao Branko Bačić (HDZ), kazavši kako bi bilo dobro da oporba u svom zahtjevu ispita i okolnosti kako je to Grmoja imao saznanja iz službi da službe, prije svih PNUSKOK, obrađuje i prati Petrova.

Nakon što je još nekoliko zastupnika problematiziralo aktualna pitanja, Arsen Bauk (SDP) je konstatirao kako će se "rutinska" rasprava o skidanju imuniteta pretvoriti u ozbiljnu političku raspravu o najvećoj političkoj temi u Hrvatskoj, a to je neovisnost institucija.

"Dakle, ovo nije suđenje Ostojiću, nego rasprava o tome hoće li se postupak nastaviti za trajanja Grmojina mandata ili poslije, no rasprava je krenula u krivom smjeru", zaključio je Bauk.

Jandroković je pak u više navrata zastupnike pozivao da ne "zalaze" u druge teme, da o njima mogu govoriti u vremenu rezerviranom za slobodne govore, no bez učinka. "Ne mogu predsjedati u neredu koji se svjesno stvara", poručivao je kolegama, ustrajavajući od nekih da nose maske.

Orešković: Država se vodi iz ilegalnog podruma

"Današnji ću dan zapamtiti po tome da je nošenje papirića i ustrajavanje na nošenju maski postalo veći problem od činjenice da se država vodi iz jednog ilegalnog podruma, da se zakonodavna, izvršna i sudbena vlast sastaje u trajnom klubu u kojem se jede, pije, prima i daje mito", rekla je Dalija Orešković (SSIP).

Time je reagirala nakon što je Jandroković SDP-ovoj zastupnici Sabini Glasovac dao tri opomene, čime je izgubila mogućnost sudjelovati u raspravi.

Zastupnici osobno predaju prijave za rasprave, rekao je predsjednik Sabora zastupnici koja se zbog toga naljutila, nastavila polemiku iz klupe, pa zaradila opomene. "Mislio sam da ste pristojna zastupnica, ali očito niste", kazao joj je.