inicijativa oporbe

Sabor u četvrtak raspravlja o prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo o EU fondovima

23.03.2022 u 21:29

Bionic
Reading

Saborski zastupnici će u četvrtak razmotriti oporbeni prijedlog da se da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrđivalo kako se koriste sredstva iz EU fondova, a na dnevnom redu prije toga je prijedlog hrvatske strategije za vodik do 2050. godine

Prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o raspolaganu EU fondovima podnijela su 22 zastupnika oporbe potaknuti aferom „Softver” i uhićenjem Gabrijele Žalac, bivše ministrice zadužene za EU fondove, te Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja agencije za ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera vrijednom 13 milijuna kuna koji je Ministarstvo fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Žalac dodijelilo tvrtki sa samo jednim zaposlenim koja je, uz to, dugo bila u blokadi.

Otkriveno je i kako je softver koji je ministarstvo platilo 13 milijuna zapravo koštao 2,9 milijuna kuna. Žalac i Petric zbog tog su slučaja pod istragom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

Oporba navodi kako zbog toga. ali i dugih slučajeva treba utvrditi postoje li eventualne nezakonitosti, nedopušteni utjecaji, pogodovanja ili politički pritisci na sustav za povlačenje sredstava iz EU-a.

U HDZ-u ocjenjuju deplasiranim oporbeno dovođenje u pitanje financiranja putem EU fondova, ističući kako već postoje četiri razine kontrole. 

Zastupnici će prije toga raspravit prijedlog hrvatske strategije za vodik do 2050. godine kojom se osigurava okvir za proizvodnju i uporabu vodika s naglaskom na obnovljivi vodik kao zamjenu za fosilna goriva i povećanje stabilnosti elektroenergetskog sustava zasnovanog na obnovljivim izvorima energije, a u svrhu energetske samodostatnosti i tranzicije na čistu energiju te održive mobilnosti. 

Predložena Strategija nastavak je inicijative za vodik na razini EU koju je RH potpisala 2018. godine. Hrvatska Strategija  za vodik predstavlja prvi korak  u razvoju primjene vodika u hrvatskom gospodarstvu te obuhvaća mogućnosti proizvodnje vodika, pohrane (skladištenja) i transporta vodika, uporabu kao i potencijale u istraživanju, razvoju i inovacijama na području svih  dijelova gospodarstva zasnovanog na vodiku.