LOŠI POSLOVNI REZULTATI

Sabor traži ostavku Upravnog vijeća Hine

11.05.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Hrvatski sabor danas je većinom glasova prihvatio zaključak Odbora za informiranje, informatizaciju i medije da se pokrene postupak razrješenja Upravnog vijeća Hine, čije izvješće o radu nije prihvatio.

Predsjednik Sabora Boris Šprem na glasovanje je prvo stavio zaključak saborskih odbora za medije te za Ustav o neprihvaćanju Godišnjeg izvješća o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s nadopunom izvješća od 1. svibnja do 31. prosinca prošle godine, koji je izglasalo 89 zastupnika, 5 ih je bilo protiv, a 20 suzdržanih.

Zastupnici su potom glasovali o drugom zaključku, koji je predložio Odbor za medije, kojim je Saboru predloženo pokretanje postupka razrješenja Upravnog vijeća Hine, za koji je glasovalo 89 zastupnika, a 24 su bila suzdržana.

Odbor za medije na jučerašnjoj je sjednici promijenio svoj zaključak od 19. travnja, kojim je Saboru predložio da obveže Upravno vijeće Hine da razriješi ravnateljicu te nacionalne novinske agencije i imenuje vršitelja dužnosti ravnatelja.

Odbor za medije je tako, umjesto prvotnog zahtjeva za razrješenjem ravnateljice Hine, jučer predložio pokretanje postupka razrješenja Upravnog vijeća, što je Sabor većinom glasova danas i prihvatio.

Upitan zašto Sabor nije na plenarnoj sjednici raspravljao o promijenjenom zaključku Odbora za medije, potpredsjednik Sabora Josip Leko (SDP) odgovorio je za Hinu kako Sabor ne raspravlja o prijedlozima zaključaka svojih radnih tijela. 'Ne raspravlja se o prijedlozima zaključaka radnih tijela, njih se ili prihvaća ili ne', rekao je Leko.

Sabor je izvješće Upravnog vijeća Hine na plenarnoj sjednici raspravio 26. travnja, kada su se saborski klubovi i zastupnici usuglasili da je Hina potrebna Hrvatskoj kao javni servis objektivnih i točnih informacija, te da država treba pomoći agenciji da prevlada financijske poteškoće u kojima se nalazi.

No, nisu se složili oko zaključaka koje je tada predlagao Odbor za medije, posebno oko onog drugog kojim se tražilo od Sabora da obveže Upravno vijeće da razriješi ravnateljicu Hine.

Dio oporbe je taj prijedlog o smjeni ravnateljice nazvao sinkroniziranošću pokušaja političke smjene između dijela vlasti i dijela oporbe, što smatraju udarom na slobodu medija. Isticali su i da Upravno vijeće odgovara Saboru, koji može tražiti njegovo razrješenje, ali da Odbor nije tražio razrješenje Vijeća, nego ravnatelja.

Dan nakon rasprave u sabornici Šprem je izvijestio zastupnike da će o izvješću Upravnog vijeća glasovati nakon što Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dostavi mišljenje o spornom zaključku Odbora za medije kojim se tražilo razrješenje ravnateljice Hine.

Budući da je Odbor za medije jučer promijenio taj zaključak, Odbor za Ustav nije jutros o njemu dao svoje mišljenje, već je tu točku skinuo s dnevnog reda.

Na izvješće Hininog Upravnog vijeća Vlada je početkom travnja dala negativno mišljenje, ocijenivši da Upravno vijeće nije u izvještajnom razdoblju postupilo sukladno ovlastima propisanima Zakonom o Hini.

Upravnom vijeću Banski dvori zamjeraju da nije učinilo potrebne aktivnosti i donijelo opći akt koji bi omogućio reorganizaciju i preustroj agencije, racionalizaciju obavljanja temeljne djelatnosti te financijsku konsolidaciju te javne ustanove koja iskazuje gubitke.