tvrdi jandroković

Sabor teško stradao u potresu; krovište u jednom dijelu uništeno, sabornica se više neće moći koristiti

22.03.2020 u 15:27

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju kako stanje u potresom oštećenoj zgradi Hrvatskog sabora nije dobro, pa se u njoj do daljnjega neće zasjedati. Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresu, u zgradi su isključeni struja, voda i plin.

"Oštećenja su dosta velika, na drugom katu ima popucalih zidova, stepeništa, krovište je na jednom dijelu uništeno. Dvorišna zgrada Sabora više je stradala nego ona prema vani", rekao je Jandroković novinarima.

Sabor oštećen u potresu Izvor: Hrvatski sabor / Autor: N. N.

Budući da je vikend i da Sabor nije zasjedao, u zgradi je u vrijeme potresa bilo vrlo malo osoblja, samo djelatnici saborske straže. "Vidjet ćemo kakve su štete. Međutim, to nije prioritet ovoga trenutka ,već pomoći našim ljudima koji su ostali bez krova nad glavom", poručio je Jandroković.

Sabor je sjednicu trebao nastaviti u srijedu. "Vidjet ćemo što ćemo učiniti, hoćemo li ići u malu vijećnicu ili ćemo tražiti neki drugi prostor", kazao je predsjednik Sabora koji vjeruje da će naći prostor u kojem će se održavati sjednice i donositi zakone.

'Ne smije doći do panike, moramo stisnuti zube, izdržati, slušati što nam govore nadležne službe, rekao je, napominjući da situacija nije laka, da se Zagrepčani suočavaju s dvije izazovne krize - onom izazvanom koronavirusom i potresom.

U potresu stradala je i zgrada Vlade čije fotografije donosimo u galeriji:

Oštećenja u Banskim dvorima Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Manju štetu pretrpjela je i zgrada Ustavnog suda, koja je također smještena na Markovu trgu, ali stručnjaci su potvrdili da je zgrada sigurna i da se može dalje koristiti, izvijestio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović putem svog facebook profila.