NA ZAHTJEV SUDA

Sabor skinuo imunitet Stevi Culeju zbog slučaja 'ćirilične ploče'

19.02.2016 u 13:32

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je skinuo zastupnički imunitet Stevi Culeju (HDZ), ne i Ranku Ostojiću (SDP) i Mari Krstiću (Most), a o tome su zastupnici odlučili bez rasprave i većinom glasova

Sabor je time nastavio dosadašnju praksu da imunitet skida kada to traži Državno odvjetništvo RH (DORH) ili sud koji vodi postupak, a ne i kada to traže privatni tužitelji.

Općinski sud u Vukovaru tražio je da se HDZ-ovom saborskom zastupniku Culeju skine imunitet kako bi se protiv njega mogao nastaviti postupak zbog kaznenog djela remećenja javnog reda i mira, odnosno izazivanja nereda. Riječ je o djelu počinjenom u Vukovaru u rujnu 2013. vezano za prosvjede Vukovaraca protiv postavljanja ćiriličnih ploča na državne institucije u tome gradu.

Culej je ranije objasnio kako je riječ o drugostupanjskom postupku na temelju njegove žalbe te kako mu je i osobno u cilju da mu se skine imunitet da bi sa sebe skinuo optužbe da je prosvjednike protiv ćiriličnih ploča u Vukovaru poticao na nasilje.

'Nisam pozivao na mržnju, ni na uništavanje ploča, a u Vukovaru sam gandijevski nastupio i ništa drugo', istaknuo je Culej novinarima.

Zastupnici su se suglasili da Ostojiću i Kristiću ne treba skidati imunitet s obzirom da su to tražili privatni tužitelji Darko Antolić i Jozo Ostojić, koji ih terete za kaznena djela dogovaranja, zločinačkog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kaznenog djela prijetnje.

U Ostojićevu slučaju kaznena je prijava odbačena rješenjem USKOK-a, no Antolić je preuzeo progon kao privatni tužitelj. Jednako je, u slučaju Mare Kristića, postupio Jozo Ostojić nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacilo kaznenu prijavu protiv Kristića.