nastavak sjednice

[FOTO] Sabor o izmjenama Ustava: Jandroković već podijelio niz opomena, Bulj HDZ-ovcima poručio da su 'grobari demokracije i Ustava'

13.07.2022 u 08:58

Bionic
Reading

Samo nekoliko dana prije ljetne stanke saborski zastupnici raspravljaju o promjenama Ustava koje se tiču referenduma. Dio oporbe podržao je otvaranje rasprave i izmjene Ustava, no neki u oporbi smatraju da će se time zabraniti referendum

10.25 'Iznad Ustava je samo Bog. Vi ste grobari demokracije, grobari ovog Ustava, za koji je krv prolivena. Napravili ste da referendum moramo najaviti Bačiću i Šeksu. Bolje da ste ukinuli referendum', poručio je Bulj u replici.

'Ja sam u politici stasao kroz refrendumske inicijative. Oni koji se danas javljaju kao zaštitnici referenduma, zapravo su najveći grobari referenduma. Kada smo mi imali referendum o Istanbulskoj, onda su iz MožeMosta izmislili referendum Narod odlučuje kako bi spriječili referendum o Istanbulskoj', kazao je Zekanović.

10.06 HDZ-ov Dražen Bošnjaković dao je objašnjenje što njegova stranka predlaže da se promjeni u Ustavu. 'Smatramo da bi na ovaj način poboljšali normativni okvir za referendum. Sve kritike koje idu da centraliziramo sve u ruke Ustavnog suda... i danas Ustavni sud odlučuje je li pitanje u skladu s Ustavom. Na ovaj način i prije prikupljanja potpisa Ustavni sud može reći je li u skladu s Ustavom, pa se pitanje može postaviti na drugačiji način pa bi imali referendum', rekao je Bošnjaković. 'Imamo još dva koraka, danas imamo 92 potpisa, no svjesni smo da ti potpisi u sljedeća dva koraka mogu otići na više, ali i u drugom smjeru', dodao je.

'Nadam se da u vašem naumu nećete uspjeti. S ovakvom izlaznosti na referendume niti jedan kvorum nije prihvatljiv', replicirala je Mostova Marija Selak Raspudić.

  • +26
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9.55 Jandroković je proglasio stanku od 10 minuta.

9.51 Katica Glamuzina iz Socijaldemokrata objasnila je zašto su dali potpis za raspravu. 'U rijetkim situacijama kada HDZ prepozna da je do nekih promjena potrebno doći konsenzusom, pogotovo kad se radi o Ustavu, prihvatit ćemo priliku da u taj razgovor uđemo u skladu s našim vrijednostima i pokušavajući utjecati da te izmjene reflektiraju razmišljanja građana koji dijele naša uvjerenja. Nismo dali potpis ni za jednu promjenu Ustava, nego smo dali potpis suglasnosti da rasprava o ustavnim projenama dođe do Sabora. O svemu ćemo raspravljati i pokušati utjecati na te promjene u skladu s našim uvjerenjima. Nema stranke u Saboru koja u posljednjih nekoliko mjeseci nije rekla da se pitanje referenduma treba mijenjati, a sada se upire u one koji su stali iza onoga što su rekli', poručila je.

IDS-ov Emil Daus također je rekao da će u petak na glasanju podržati da rasprava u ustavnim promjenama uđe u saborsku proceduru. 'Glasanje i prihvaćanje promjena Ustava je druga priča, to je treći korak. Treba razgovarati', kazao je Daus.

Za povredu poslovnika javio se Mostov Nino Raspudić, no kako je zlorabio taj insitut dobio je opomenu.

9.45 'Znam da je vaše pravo za određujete dnevni red, no ako su dvije inicijative promjena Ustava očekivao bih da raspravljamo o obje. Rasprava koja će se provesti danas ne dovodi do promjene Ustava, ona dovodi do početka jednog procesa koji uključuje brojne rasprave na Odboru za Ustav, javnu raspravu i onda će rezultirati s nečim što je pravi akt. Ja apeliram da budete otvoreni, da saslušate sve prijedloge koji će se reći danas i da odluka koju donesemo bude na korist svih građana', poručio je SDP-ov Peđa Grbin. 'Nećemo vrijeđati, nećemo snimati videe u utorak i govoriti da hitno idemo za Zagreb iako je sjednica počela u ponedjeljak', osvrnuo se Grbin na Grmojin video, no kako je ignorirao Jandrokovića koji ga je pokušao prekinuti dobio je opomenu.

9.43 Stanku je zatražio i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista. 'Jednom tijelu se daju faraonske ovlasti, a svi znamo kako se bira Ustavni sud', poručio je.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta također je rekao da neće pdoržati izmjene Ustava. 'S ovakvim pravilima koje gurate pitanje je da li bio prošao ijedan referendum do sada. Uzeli ste hrvatskom narodu osim novca, dostojanstva, sada im želite uzeti i jedinu nadu da mogu skupiti potpise i odlučivati o nećemu u ovoj državi', rekao je Mlinarić.

9.37 Stanku je zatražila i Katarina Peović iz Radničke fronte. 'Ove izmjene donose nešto dobro kao što je uvođenje praga, ali i niz stvari koje će onemogućiti referendum. Prije svega, strah od naroda. Ne može se postaviti što se može pitati na referendumu', rekla je Peović.

Grmoja se javio za povredu poslovnika, no dobio je opomenu jer je zlorabio taj institut.

'Drago mi je da je došlo do razotkrivanja i da sad svi vide da imamo progresicnu oporu od MožeMost, SDP-a...', krenuo je Hrvoje Zekanović s povredom poslovnika, no i on je dobio opomenu jer zlorabio povredu poslovnika.

Čak dvije opomene dobio je Mostov Miro Bulj koji se pod egidom pvorede poslovnika pobunio da Zekanović vrijeđa zastupnike. 'Vi ste postali kralj diktature', vikao je Bulj Zekanoviću.

9.33 'Stranka Centar će glasati protiv ovog prijedloga HDZ-a. U proteklih 30 godina HDZ je državu ustrojio po vlasittoj mjeri i 30 godina je uništava. Ustav nije običan zakon koji se mijenja tek tako i neprihvatljivo je da imamo ustavne promjene samo u mjeri koliko to HDZ-u paše', poručila je Dalija Orešković.

Za stanku se javio i Nikola Grmoja iz Mosta. 'Pokušaj nasilja i prevare je propao na prvom koraku. Pokušali ste mimo plana staviti promjene Ustava kojima bi ukinuli referendum. Oni koji su vam u tome asistirali čujem da odustaju. Neće vas podržati i ovaj vaš pokušaj neće proći. Možda ste uspjeli prevariti dio oporbe, ali nećete narodu uspjeti oduzati jedini institut kojima mogu reći što misle', kazao je Grmoja.

9.31 Započela je sjednica Sabora. No i prije početka rasprave zaredali su se zahtjevi za stankama.

Prijedlog za promjenu Ustava potpisala su 92 zastupnika, odnosno i zastupnici vladajućih i oporbe.

Predlaže se tako da za raspisivanje državnih referenduma uvjet ne bude više podrška 10 posto od ukupnog broja birača (što iznosi više od 360.000 birača), nego da to bude 250.000 birača. Jednako tako, predlaže se i izmjena ustavne odredbe prema kojoj odluku donosi većina birača koji su pristupili referendumu, i to tako da je uvjet za promjenu Ustava i organskih zakona najmanje trećina svih birača, a za ostala referendumska pitanja morala bi se izjasniti najmanje četvrtina svih birača.

Osim Ustava izmijenio bi se i Ustavni zakon o Ustavnom sudu te se definirale teme za koje se ne može raspisati referendum. Time bi Ustavni sud, ističe se u prijedlogu HDZ-a, dobio ovlast proglasiti nedopuštenim referendum ako sadržaj referendumskog pitanja nije u skladu s općim načelima i najvišim vrednotama ustavnog poretka utvrđenim u članica 1. i 3, Ustava. Uz to,  Ustavni bi sud dobio i ovlast proglasiti referendum nedopuštenim i u onim slučajevima kad je referendumsko pitanje u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora, predsjednika Republike ili Vlade Republike Hrvatske. Ustavni sud također bi, sukladno novoj ovlasti, mogao ocijenjivati ustavnost referendumskog pitanja i prije nego što se počnu prikupljati potpisi.

Sve su to izmjene o kojima se priča već godinama, a i vladajući i oporba imali su ideje što i kako izmijeniti. Ako se pita Nikolu Grmoju iz Mosta, vladajući ovakvim izmjenama žele zabraniti referendum.

'Vozim hitno za Zagreb jer su vladajući mimo procedure stavii na raspravu izmjene Ustava kojima žele onemogućiti i zabraniti svaki referendum. Žele sve ovlasti predati Ustavnom sudu, a vidjeli smo na koji način Ustavni sud tretira potpise građana sada kada su potpise koje ste nedavno dali za naše referendumske inicijative pogazili', poručio je Grmoja sinoć u video poruci na Facebooku.

Građane je pozvao da pišu saborskim zastupnicima. 'Situacija je ozbilja, očitoim se raspada većina, HDZ gubi izbore po Hrvatskoj i žele na bilo kakav način onemogućiti građane da o bitnim pitanjima kažu svoj stav', poručio je Grmoja.