sabor o interpelaciji

Burna rasprava o vjetroelektrani Krš-Pađene, Domovinski pokret tvrdi da je država oštećena za 2,2 milijarde kuna

10.11.2020 u 19:56

Bionic
Reading

U Saboru je poslijepodne počela rasprava o interpelaciji koju je Domovinski pokret (DP) predložio uz potporu 20 oporbenih zastupnika. Oporba predvođena Domovinskim pokretom od Vlade traži da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz vjetropark Krš - Pađene, te sve odluke Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERE u vezi s tim projektom. Tvrde da je država štetnim ugovorima oštećena za 2,2 milijarde kuna. Ministar Ćorić odgovara - Vlada nije učinila ništa nezakonito niti je investitora dovela u bolji položaj.

'Nedvojbneno se može zaključiti da su prvotni ugovor te sve ostale pravne radnje bili svjenso pogodovanje investitoru i nanošenje štete hrvatskoj državi. Ovaj ugovor jer je nastao na kriminalan način mora biti raskinut. Svi u ovom nizu od nadležnog ministra HNS-ovog Vrdoljaka, ministra HDZ-ovog Ćorića, ministra HDZ-ovog Marića te šefova Here, Hrote, HBOR-a do predsjednika Vlade Plenkovića moraju pred zakonom odgovarati', poručila je Karolina Vidović-Krišto.

'Netočan navod iz interpelacije je da su ugovori naknadno produženi, kao da je postojala obveza prilagodbe cijene definirana temeljom prethodno važećeg propisa. Sporni ugovori bili su sklopljeni za vrijeme mandata gospodina Milanovića a ne sadašnje vlade zbog čijeg se rada podnosi navedena interpelacija', odgovorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, javlja HRT.

Odgovorio joj je i HDZ-ov Branko Bačić rekavši da Vlada nije htjela biti teklič. 'Vama Vlada nije odbila interpelaciju jer nema što odbiti. Vama Vlada nije htjela biti teklič, nije željela biti dostavljač, kurir. Jer ovo što vi tražite ovom interpelacijom, temeljem zakona o pristupu informacijama, trebali ste zatražiti od HROTE-a', poručio je.

SDP-ovog Arsena Bauka je zasmetalo što je, kako je rekao, jedino Zoran Milanović imenovan imenom i prezimenom iz tog razdoblja. 'Ostalo su institucije, HROTE, HERA, čak ni ime resornog ministra ne spominjete', ustvrdio je. Oporbu je u vezi vjetroelektrane Krš Pađene zanimala i uloga Josipe Rimac.

'Zašto je državna tajnica Josipa Rimac u zatvoru i je li Josipa Rimac bila u Milanovićevoj Vladi 2013., zanimalo je Nikolu Grmoju iz Mosta.

  • +7
Sjednica Sabora - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Sudski postupak koji će uslijedit će vrlo vjerojatno rasvijetliti njezinu krivnju ili nevinost u kontekstu svih događaja. Međutim, ideja da za ovaj projekt okrivite Vladu Andreja Plenkovića za činjenje ili nečinjenje u proteklim Vladama, to ne dolazi u obzir', rekao je ministar Ćorić.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je ulogu financijskih institucija. 'Sve navedeno, i uz HBOR i što je ministar Ćorić rekao, Vlada predlaže odbijanje interpelacije, hvala lijepa', poručio je Marić. A svoje će saborski zastupnici reći sutra tijekom glasovanja o raspravljenim točkama u proteklih tjedan dana.

Uoči početka rasprave ministar Ćorić dao je izjavu novinarima. Kaže da ova Vlada nije nikoga vezano uz projekt Krš-Pađene, pa tako ni stranog investitora, dovela u povlašteni položaj.

'Mi ćemo to u raspravi i dokazati, poručio je dodajući da je iz dokumentacije jasno da su ključne odluke u ovom projektu i nizu drugih donesene krajem 2013. godine', rekao je Ćorić

'Nije točna teza da se preko noći mijenjala tarifa, nego da je od odluke Vlade 31. listopada 2013. do početka provedbe odluke o smanjenju tarife ukupno devet projekata vjetroelektrana ušlo u ovaj povoljniji oblik subvencioniranja,' rekao je dodajući da nije bilo izmjene tarife prije Badnjaka.

Pozivajući se na izračune stručnjaka koje su angažirali, iz DP-a tvrde da će hrvatski potrošači u 14 godina isplatiti 2,2 milijarde kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti. Kao razlog tolike cijene navode 'besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a'.

Vlada je Saboru predložila da interpelaciju odbije, a resorni ministar Ćorić opetuje kako su sva rješenja koja je o tom projektu 2017. donosilo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je preuzeo, donesena nakon konzultacije s DORH-om, kao i da su ona pravomoćno potvrđena na sudu, u travnju 2019. godine.

'Sva postupanja Ministarstva bila su u skladu sa zakonom nakon višestrukih konzultacija s DORH-om, a to je dokazano na dvije sudske instance i to je nešto na čemu ćemo inzistirati u saborskoj raspravi', poručio je Ćorić. Projekt Krš-Pađene, koji je 2003. pokrenuo austrijski investitor, 2012. preuzelo je energetsko društvo C.E.M.P. d.o.o. Na realizaciji tog projekta radile su institucije i mjerodavna ministarstva u vrijeme više vlada.