ANTIRECESIJSKA MJERA

Sabor o smanjenju roka za dobivanje garđevinske dozvole

03.06.2009 u 18:08

Bionic
Reading

Klub SDP-a najavio je danas u Hrvatskome saboru da će biti suzdržan prilikom glasovanja o Prijedlogu zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja kojim se radi provedbe vladinih antirecesijskih mjera smanjuje rok za dobivanje dozvola za gradnju na 45 dana jer, kako ističe, najprije treba izmijeniti Zakon o prostornom uređenju

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić istaknula je da je riječ o jednoj od vladinih antirecesijskih mjera kojom se radi stvaranja povoljnijih uvjeta za izravna ulaganja, osobito strana, želi ubrzati postupak dobivanja svih dozvola.

Zakon će omogućiti građenje objekata, umjesto na temelju dvaju akata (lokacijske dozvole i potvrde glavnoga projekta), samo na temelju jednog akta (rješenja za građenje). Rok za izdavanje bit će znatno kraći nego dosad, to jest 45 dana, rekla je.

Prvotno se razmišljalo da se ta antirecesijska mjera odnosi samo na projekte veće od 70 milijuna kuna, ali je naknadno zaključeno da će se odnositi na sve objekte, osim na objekte poput obiteljskih kuća, poljoprivrednih objekata do 600 četvornih metara, te na velike infrastrukturne objekte od interesa za Republiku Hrvatsku, za koje dozvolu izdaje Ministarstvo graditeljstva i koji trebaju posebne dozvole vezane uz zaštitu okoliša, dodala je Marina Matulović-Dropulić.

Gordan Maras (SDP) rekao je kako njegova stranka podupire sve aktivnosti koje vode učinkovitijem gospodarstvu, ali, dodao je, najprije bi trebalo izmijeniti temeljni zakon - Zakon o prostornom uređenju i gradnji te će SDP zbog toga biti suzdržan prilikom glasovanja.

Ministrica Matulović-Dropulić istaknula je da je riječ o 'pilot-projektu', dodajući da će se, ako se pokaže da je projekt ostvariv, ići i u izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji i još 17 zakona koji se odnose na graditeljstvo. Jerko Rošin (HDZ) istaknuo je potrebu da se donese posebni zakon, dodajući da se trenutačno nije išlo na izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji jer je bilo nužno donijeti hitnu antirecesijsku mjeru.

Maras je ustvrdio kako se teško može reći da će ta antirecesijska mjera pomoći privlačenju novih ulaganja te je ocijenio da je više riječ o mjeri 'za administraciju koja će, vjerojatno, postati učinkovitija'.