MORE JE KOPNO:

'Sabor nije smio ratificirati Sporazum o arbitraži'

24.11.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Građanska inicijativa More je kopno, koja prikuplja potpise za referendum o sporazumu o arbitraži sa Slovenijom, zatražit će od Ustavnog suda da se očituje o ustavnosti ratifikacije tog sporazuma u Hrvatskom saboru za vrijeme prikupljanja potpisa građana o referendumu, najavili su danas predstavnici Inicijative na današnoj konferenciji za novinare

Izvijestili su i o otvorenom pismu Programskom vijeću HRT-a protiv glavne urednice Informativnog program Hloverke Novak Srzić radi zlouporabe položaja i nepoštivanja zakona o HRT-u kada je u pitanju odnos prema temi arbitraže za Slovenijom.

Pravni zastupnik Inicijative odvjetnik Vladimir Gredelj ocijenio je kako je Sporazum o arbitraži u Saboru ratificiran na protuustavan način, jer je to učinjeno u jeku prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. 'Iako je Inicijativa More je kopno tri puta upoznala Sabor da prikuplja potpise za referendum, Sabor je ratifikacijom pokušao onemogućiti ostvarenje ustavnog prava građana na referendum', smatra Gredelj.

Po njegovu mišljenju predsjednik Sabora trebao je javno reći da je u tijeku prikupljanje potpisa za referendum te odgoditi ratifikaciju dok ne prođe rok od 15 dana u kojemu Inicijativa treba prikupiti 500 tisuća potpisa za referendum.

'Sabor je sporazum ratificirao prošloga petka, iako tekuća saborska sjednica traje do 11. prosinca, a nama ostaje još tjedan dana za prikupljanje potrebnog broja potpisa', rekao je koordinator Inicijative Ivica Relković ocijenivši takav čin udarom na demokraciju.

Inicijativa je u prvom tjednu prikupila 100 tisuća potpisa, a dodatno će pojačati napore kako bi prikupila dovoljan broj potpisa do nedjelje 29. studenoga u ponoć. Inicijativa traži od Programskog vijeća HRT-a da se očituje o odnosu prema ovoj temi urednice Informativnog programa HRT-a Hloverke Novak Srzić, jer ocjenjuju da su tijekom studenoga iz programa HTV-a nestali svi sadržaji koji bi o toj temi govorili 'neovisno, dijaloški i pluralno'.

Informativni se program ponašao kao, ističe se u pismu Programskom vijeću, kao PR agencija Vlade kojoj je zadatak proizvesti dojam da ta tema nikoga ne zanima i nema nikakve važnosti za javnost, pa to upućuje na svjesno obmanjivanje javnosti.