UOBIČAJENI POČETAK DANA

Stanke u Saboru: Postaju li Uljanik i Brodosplit novi Agrokor?

18.01.2018 u 09:51

Bionic
Reading

Već drugi dan zasjedanja u novoj godini zastupnici su započeli stankama. Zbog aktualno-političke situacije stanke su zatražili Most, GLAS i HDZ, dok je zbog Brodosplita stanku zatražio Živi zid

'U više navrata sam govorio o problemu Brodosplita. Ovdje se radi o vrlo ozbiljnom pitanju gdje revizijska izvješća ukazuju na brojne anomalije, nenamjesnko korištenje sredstava od potpora i nenamjenskih kredita', poručio je nakon stanke Mostov Miro Bulj.

Kazao je da nije dobio odgovor premijera što su državna tijela poduzela zbog revizorskih izvješća. 'Izvješća ukazuju da se ne provodi kadrovsko restrukturiranje prema ugovoru, nepravilnosti u financijskih izvješćima. Imamo stoljetnu tradiciju brodogradnje i moramo se zapitati zašto državna tijela ne rade ništa i zašto se nenamjenski troši novac', kazao je Bulj.

O Brodosplitu je govorio i Branimir Bunjac iz Živog zida, koji je rezimirao proces privatizacije Brodosplita. 'O nepravilnostima, nezakonitostima i kriminalu svoj pravorijek je dala Državna revizija, a o tome su obavješteni i DORH i predsjednica i Europska komisija. No nije se dogodilo ništa, a Brodosplit je nestao sa svjetske scene', kazao je Bunjac.

'S obzirom na teško stanje i propast koja bi se mogla dogoditi Brodosplitu tražimo da se napravi raskid ugovora, da se utvrdi kazenena odgovornost, da se razradi koncept opstanka Brodosplita. Nevjerojatno je da hrvatska kao pomorska zemlja tamo malo brine o toj orijentaciji', kazao je Bunjac.

  • +24
Sabor sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu zakona o upravljaju državnom imovinom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mostu i Živom zidu odgovorio je HDZ-ov Ante Sanader. 'Isti problemi koji muče Uljanik muče i Brodosplit. I ova privatizacija koja je napravljena u splitu očito nije uspjela. Revizije su dale primjedbe i institucije DORH-a su upoznate s tim. Ali očito da ni stanje na svjetskim brodogradilištima nije sjajno, pa ni u Brodosplitu', kazao je Sanader.

'Što se dogodilo u Agrokoru, slično se sada odvija i u Uljaniku i Brodosplitu', kazao je Sanader, dodavši da se mora vidjeti što se može napraviti i koliko se Sabor može uključiti u problem škverova. 'Neće biti lako jer su problemi veliki i svjetska konkurencija je velika', kazao je Sanader.

Iako su zastupnici zatražili stanke već na početku zasjedanja, uskoro bi im to moglo biti onemogućeno. Naime, prema prijedlogu izmjena Poslovnika, na kojima radi HDZ, stanke bi se ubuduće mogle tražiti samo od 13:30 do 15 sati.