nedavno preminuo

Sabor minutom šutnje odao počast dr. Žarku Domljanu

09.09.2020 u 10:06

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu je minutom šutnje, odao počast dr. Žarku Domljanu, nedavno umrlom predsjedniku prvoga demokratski izabranog saziva Hrvatskog sabora

Dr. Domljan ostat će nam u trajnom sjećanju zbog njegovog političkog angažmana i izuzetnog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske, izgradnji njezinih državnih institucija te promicanju hrvatskih interesa u međunarodnim organizacijama, istaknuo je na sjednici predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Podsjetio je kako je pod Domljanovim vodstvom Sabor donio niz temeljnih pravnih akata za razvoj suvremene hrvatske države i društva, među kojima su prvi hrvatski Ustav i odluka kojom je Hrvatska proglašena suverenom i samostalnom državom.

U obavljanju niza visokih i odgovornih parlamentarnih dužnosti, Domljan je pokazao veliko domoljublje, predanost i odgovornost, promičući uvijek hrvatske nacionalne i državne interese. To je posebno došlo do izražaja u njegovu međunarodnom djelovanju pri afirmaciji i pozicioniranju Hrvatske u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, istaknuo je Jandroković.

"Gospodina Žarka Domljana pamtit ćemo također kao vrhunskog intelektualca koji je ostavio neizbrisiv trag u promicanju hrvatske povijesti umjetnosti i leksikografije“, rekao je Jandroković.

 Hrvatski sabor će se poslijepodne na svečanoj komemoraciji oprostiti od svog prvog predsjednika.

 Zbog epidemioloških uvjeta i u dogovoru s obitelji, komoracija će se održati u krugu obitelji, bliskih prijatelja i državnog vrha. Na njoj će govoriti predsjednik Vlade RH 1991.-1992. godine Franjo Gregurić, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Jandroković.