UNATOČ KRITIKAMA

Sabor izmijenio Zakon o poljoprivrednom zemljištu

27.05.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Prije nego što su otišli na jednotjednu pauzu zbog posjeta pape Benedikta XVI, saborski su zastupnici izglasali ovaj tjedan raspravljene točke, među kojima i kontroverzan Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali i odluku o pristupanju promjenama Ustava, zbog koje su tjednima negodovali SDP-ovci

Sa 80 glasova za, 35 protiv i jednim suzdržanim, Sabor je odobrio izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje bi, prema vladajućima, trebale pojednostavniti proceduru za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem te smanjiti naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta. Upravo to smanjenje naknada, smatraju pak u oporbi, otvara prostor za korupciju te mijenja zakon tako da bude u funkciji gradnje, a ne poljoprivrede.

Novine u zakonu predviđaju da se za poljoprivredno zemljište, koje je sada izvan, ali bi izmjenama prostornog plana bilo u granicama građevinskog područja, naknada smanji sa 50 na 5 posto tržišne vrijednosti tog zemljišta, a sa 100 na 10 posto za osobito vrijedno i vrijedno obradivo poljoprivredno zemljište.

Zastupnici su prilikom glasanja prihvatili i Vladin amandman prema kojem će tržišna cijena prenamijenjenog poljoprivrednog zemljišta imati istu cijenu kao tržišna cijena građevinskog, a ne, kako je ranije predloženo, poljoprivrednog zemljišta.

'To će u konačnici, realno gledajući, povećati ukupnu cijenu prenamjene poljoprivrednog zemljišta', kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.    

Iako su tjednima bojkotirali rasprave o promjenama Ustava kojima bi se Zakon o pravima branitelja definirao kao ustavni zakon, SDP-ovci su danas ipak ostali u dvorani prilikom glasanja o odluci o pristupanju promjenama Ustava. Odluka je na kraju donesena sa 70 glasova za, 31 protiv i tri suzdržana (zastupnici SDSS-a).

SDSS-ovci, odnosno Milorad Pupovac, suzdržanost je izrazio i prilikom glasanja o povećanju hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji KFOR-a na Kosovu, prema čemu bi se u ovoj i idućoj godini broj hrvatskih vojnika povećao sa 20 na 25.