SPAŠENI MINISTAR

Sabor izglasao povjerenje Jovanoviću!

04.05.2012 u 14:56

Bionic
Reading

Sa 80 glasova protiv, 24 za i šest suzdržanih, Sabor je odbio prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a da se ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću iskaže nepovjerenje zbog njegovih izjava. Drugim riječima, prvi ministar Kukuriku vlade koji se našao na tapeti oporbe za smjenu uspio je ostati na svom radnom mjestu

Za smjenu Jovanovića glasali su zastupnici HDZ-a i HDSSB-a, suzdržani su bili Laburisti, a zastupnici stranaka vladajuće koalicije i manjinci smatrali su da Jovanović i dalje treba obnašati funkciju ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Podsjetimo, zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Jovanoviću potpisala su 33 zastupnika HDZ-a, koji ga smatraju nedostojnim obnašanja ministarske dužnosti.

I tijekom jučerašnje rasprave o toj temi, HDZ-ovci su Jovanoviću zamjerili to što 'ne potiče kulturu dijaloga, poštovanja i međusobnog dijaloga i različitosti'. Kao primjer su naveli njegovu izjavu u kojoj je Sabor usporedio s kokošinjcem, ali i njegove izjave upućene čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza, kojima je poručio 'da se pogledaju u ogledalo u pljunu u njega'. U HDZ-u smatraju da tim izjavama Jovanović, kao prvo, ruši dignitet Sabora, ali i šalje krivu poruku mladima kojima bi kao ministar obrazovanja trebao biti uzor u ponašanju.

Osim toga, zamjerili su mu u HDZ-u i 'diskriminaciju prema osobama s invaliditetom' zbog najava iz njegova ministarstva da će paraolimpijci za osvojene zlatne olimpijske medalje dobili upola manje novca nego olimpijci. Također im je zasmetalo i stanje proračuna za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, za koje smatraju da je podplanirano te da će za posljedicu imati nedostatak sredstva za plaće u školstvu.

Međutim, kao i tijekom današnjeg glasanja, i jučer su u raspravi na stranu Jovanovića stali zastupnici vladajuće većine, koji smatraju da izgovorena riječ može biti razlog za svačiju smjenu i iskazivanje nepovjerenja.


Sabor je također 91 glasom za, pet protiv i tri suzdržana prihvatio odluku o slanju do 10 vojnih promatrača u Sirijsku Arapsku Republiku. U prvom valu ići će dva vojnika, no odlukom je Sabor ostavio mogućnost rotacije ili eventualnog slanja dodatnih promatrača.

Donošenju same odluke prethodila je i rasprava prilikom koje je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra podsjetila kako Hrvatska u šest mirovnih misija trenutačno ima 117 vojnika.

'Cilj je da se u Siriji situacija smiri i da se nastave gospodarske aktivnosti Hrvatske. Stoga bi uputili do 10 vojnih promatrača koji bi se rotirali. Prvo bi išla dva vojnika, a mandat će im trajati godinu dana. Trošak za jednog vojnika iznosi 250.000 kuna, a tih pola milijuna kuna osigurani su u proračunu kako za ovu, tako i za sljedeću godinu', kazala je Tafra.

No odluci o slanju vojnih promatrača usprotivio se HDSSB-ov Boro Grubišić, koji se zapitao kako je moguće da je novac za njihovu misiju osiguran u proračunu kada prilikom donošenja proračuna o tome nije bilo riječi.

'Možda se radi o unutarnjoj raspodjeli, ja ne znam, ali to je odjednom neka žurna potreba. I u Afganistan smo prvo slali stotinu vojnika, a sada ih je već preko 300. Osim toga, u Siriji na Golanskoj visoravni već imamo vojnike u misiji. Za par mjeseci opet ćemo ovdje raspravljati o dodatnom broju vojnika i časnika koje ćemo slati u Siriju', rekao je Grubišić

Iako je odlukom bilo zamišljeno da Ministarstvo obrane izvještaj o Siriji Saboru podnosi jednom godišnje, HNS-ovac Petar Baranović predložio je da se to događa kvartalno, no zamjenica ministra prihvatila je da to bude samo dva puta godišnje.

'Ne šaljemo brojke, šaljemo časnike HV-a koji su ljudi bez potrebnog borbenog iskustva budući da je Domovinski rat davno završio. S obzirom na stanje i već viđenu šprancu, Sabor treba više računa voditi o tim našim vojnicima. Mi smo ti koji će, ako bude ugrožena njihova sigurnost, odlučiti da se povuku bez obzira na ministra i predsjednika. A ovo nije tema o kojoj se raspravlja u civiliziranim demokratskim zemljama', poručio je Baranović

No njegove riječi reagirao je HDSSB-ovac Dinko Burić. 'Ne znam je li gospodin Baranović svjestan važnosti rečenice koju je izrekao da se u civiliziranim demokratskim društvima o takvim temama ne raspravlja? Ne postoji tema o kojoj mi u Saboru nismo dužni raspravljati. A pogotovo kad se radi o ugrozi života građana', poručio je Burić

Njegov kolega Grubišić na kraju je dobacio: 'Ako ta dva promatrača ne spase Siriju, onda ih nitko neće spasiti!'