LUKA BEBIĆ

Sabor idući tjedan neće zasjedati

22.05.2009 u 14:30

Bionic
Reading

Hrvatski sabor idućeg tjedna neće zasjedati, izvijestio je popodne predsjednik Sabora Luka Bebić, nakon što su takav dogovor, zbog nastavka kampanje uoči drugog kruga lokalnih izbora, postigli parlamentarni klubovi.

Bebić je najavio da će Sabor 11. sjednicu nastaviti 3. lipnja, i to raspravom o prijedlogu zakona o probaciji kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima EU.

Prije zaključenja ovotjednog zasjedanja, zastupnici su izglasali 15-tak raspravljenih točaka, među kojima i Sporazum o sudjelovanju hrvatskih policajaca u misiji EU za uspostavu vladavine prava na Kosovu (EULEX). Po tom sporazumu, na Kosovo će prvo biti upućen jedan, a kasnije još tri hrvatska policajca koji bi trebali pomoći u uspostavi vladavine prava te formiranju kosovskih policijskih snaga.

Potvrđen je i Sporazum o predaji u prihvatu ilegalnih imigranata sa Slovačkom, kao i ugovori s Makedonijom i Albanijom o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka.

Sabor je donio Zakon o biogorivima za prijevoz, kao temelj za poticanje proizvodnje i potrošnje biogoriva u Hrvatskoj, u skladu s europskim standardima. Zakon predviđa uvođenje sustava poticaja za domaće proizvođače biogoriva, a sredstva se ne bi osiguravala iz proračuna, već iz posebne naknade za biogoriva koja će se plaćati na svaku litru prodanog dizela i benzina u državi.

Izmijenjen je Zakon o pravima hrvatskih branitelja na način da se sprječava zlouporaba korištenja povlastica za uvoz automobila, gospodarskog inventara i ortopedskih pomagala, odnosno mogućnost da se, nakon što su uvezeni temeljem različitih ugovora ili punomoći, prenose na korištenje drugim osobama. Zakonom se s dvije na četiri godine produljuje rok unutar kojega branitelj ili član obitelji poginulog branitelja koji je preko povlastice nabavio automobil isti ne može dati na korištenje drugoj osobi ili prodati ga.

Potporu zastupnika dobila su izvješća o lanjskom poslovanju Fonda hrvatskih branitelja te provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Izmijenjeni su i zakoni o elektroničkim medijima, o arhivskom gradivu i arhivima te o muzejima, a izglasana Rezolucija o borbi protiv virusnog hepatitisa.