GLASANJE U PARLAMENTU

Sabor i službeno od Vlade zatražio provjeru potpisa za dva referenduma

06.07.2018 u 11:53

Bionic
Reading

Većinom glasova zastupnici su potvrdili zaključke Odbora za Ustav kojim se od Vlade traži provjera potpisa za referendum o izbornom sustavu te onaj kojim se traži ukidanje Istanbulske konvencije

Osim provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, Sabor je od Vlade zatražio da provjeri jesu li potpisi prikupljani sukladno Zakonu o referendumu.

Sabor je većinom glasova donio i paket zakona koji bi trebali olakšati položaj blokiranih. Radi se o zakonima o otpisu dugova fizičkim osobama, o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima te stečaju potrošača.

Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpuštaju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima.

Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima predlaže se obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini.

Izmjenama Zakona o stečaju potrošača pojednostavljuje se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna.

Sabor je većinom glasova potvrdio i paket zakona, odnosno mini reformu pravosuđa.

  • +19
Istina o Istanbulskoj predala potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Sabor je u petak donio zakone o djelatnosti psihoterapije i o državnoj potpori, izmijenio zakone o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, o obveznim mirovinskim fondovima.

Sabor je odbio je skinuti imunitet, odnosno uskratio je dati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv SDP-ovih Domagoja Hajdukovića i Damira Tomića. Skidanje imuniteta tražila je tvrtka Osatina d.o.o. zbog kaznenih djela uvrede i klevete, no kako se radi o privatnim tužbama, kao i u svim drugim slučajevima, poštovala se dosadašnja praksa i odbacio zahtjev osječke tvrtke.