RAZGOVOR S KANDIDATIMA ZA DVA TJEDNA

Sabor dobio 60 kandidatura za ravnatelja, NO i Programsko vijeće HRT-a

20.09.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije zaprimio je 60 pravovaljanih kandidatura za ravnatelja, Nadzorni odbor i Programsko vijeće, no članovi odbora su se na današnjoj sjednici dogovorili jedino da će se o načinu razgovora s kandidatima dogovoriti sljedeći tjedan

Predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić potvrdio je da su za devet mjesta u Programskom vijeću stigle 32 kandidature, da se za četiri mjesta u Nadzornom odboru HRT-a prijavilo 20 kandidata, dok se za funkciju glavnog ravnatelja HRT-a prijavilo osam kandidata koji su uz životopise morali priložiti i program svog rada.

Iako se na sjednici odbora nisu mogla čuti imena kandidata, neslužbeno se doznaje da se za ravnatelja prijavio aktualni v. d. ravnatelja Domagoj Novokmet, bivši direktor Microsofta Hrvatska Goran Radman, koji je bio direktor Televizije Zagreb od 1987. do 1990, te bivši glavni direktor programa Hrvatskog radija Duško Radić. Među kandidatima su i Zlatan Avar s HRT-a, bivši urednik Zabavnog programa RTL-a i vlasnik produkcijske kuće Fikcija Saša Runjić te Zoran Kalinić, Mario Kraljević i Goran Krmpotić.

S obzirom na to da su se zastupnici u saborske klupe vratili tek ovaj tjedan, danas članovi Odbora za medije nisu raspravljali o kandidatima, već su to ostavili za drugi tjedan kada će i dogovoriti način razgovora s kandidatima. Iako će se razgovori obaviti, čini se da će se krajnji članovi HRt-ovih tijela ipak birati kompromisno. Naime, SDP je već pozvao sve oporbene stranke na usuglašavanje kandidata.


Na današnjoj sjednici odbora ipak je bilo otvoreno pitanje kriterija koje kandidati moraju ispuniti za funkcije, s posebnim naglaskom na uvjete za glavnog ravnatelja.

'Stručne službe čudno definiraju uvjete za kandidature. Zakon jasno kaže da kandidati za glavnog ravnatelja trebaju imati 10 godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima. Definicija koju su dale stručne službe, koje govore o radnom iskustvu ili stažu, sugerira da dvije pristigle kandidature (op.a. kandidature Domagoja Novokmeta i Zorana Kalinića) nisu pravovaljane. Iskustvo o kojem govori zakon nije radno iskustvo ili staž. Netko, recimo, može 10 godina biti urednik bez zasnivanja radnog odnosa', upozorio je HNS-ov Goran Beus Richembergh dodajući da ne bi trebalo nekome uskratiti priliku za razgovor pred odborom zašto što stručne službe definiraju zakon na svoj način.

Primirio ga je predsjednik odbora Vukšić kazavši da su se stranke dogovorile da će svi kandidati ići na razgovor. 'Vi odskačete od našeg dogovora i zbunjujete novinare. Nisu stručne službe te koje odlučuju. Odbor odlučuje o kandidaturama', kazao je Vukšić

'Ne bih htio polemizirati što je to iskustvo. Ja sam, primjerice, iskustvo skupljao od vrtića', dobacio je pak HDZ-ov Jasen Mesić

Članovi odbora na kraju su zaključili da će o takvim stvarima raspravljati na sljedećoj sjednici, a stručnim službama su dali u zadatak da nazovu sve kandidate i pitaju ih dozvoljavaju li da se njihovi životopisi objave na saborskim stranicama, kako je to predložio GONG.