dodatna godina po djetetu

Sabor danas raspravlja o subvencijama stambenih kredita, ovo su izmjene i brojke koje trebate znati

07.05.2019 u 06:16

Bionic
Reading

Zastupnici Hrvatskog sabora s radom će nastaviti raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o subvencioniranju stambenih kredita

Njime se osigurava pravo na dodatno subvencioniranje kredita za svakog maloljetnog člana kućanstva podnositelja zahtjeva u trenutku zaključenja ugovora o subvencioniranju stambenog kredita, za jednu godinu.

U obrazloženju se navodi kako se predloženim zakonom uređuje dodatno subvencioniranje kredita za jednu godinu po djetetu, članu kućanstva podnositelja zahtjeva, a koje u trenutku zaključenja ugovora o subvencioniranju stambenog kredita nema navršenih 18 godina.

Nadalje, u svrhu dodatne pomoći građanima usklađuje se pojam obiteljskog kućanstva s definicijom pojma kućanstva sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, a koja glasi: 'Kućanstvo je obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno žive i podmiruju troškove života bez obzira na srodstvo'.

  • +11
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Procjenjuje se da je za postizanje cilja predloženog zakona tijekom njegove primjene potrebno subvencionirati oko 3.000 kredita u jednoj kalendarskoj godini, u maksimalnom iznosu ukupne kupoprodajne cijene stanova ili kuća od 750.000.000 kuna.