sjednica

Sabor danas o izvješću pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

08.05.2019 u 06:44

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja sjednicu raspravom o dva izvješća o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u 2018. i o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć, nakon čega su na dnevnom redu dva oporbena zakonska prijedloga

Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom lani se javio 1.951 građanin što je 124 pritužbe više u odnosu na 2017. Ured pravobraniteljice imao je 3.200 postupanja među kojima i 394 pojedinačne i općenite preporuke nadležnim ministarstvima, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i drugim pravnim osobama.

Radi zaštite, praćenja i promicanja prava i interesa osoba s invaliditetom, pravobraniteljica je uputila 100 prijedloga zakonskih i podzakonskih odredbi te 61 mišljenje dostavila izravno nadležnim tijelima, od čega ih je oko 30 posto prihvaćeno, stoji u izvješću o radu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na kraju 2018. godine u Hrvatskoj je bilo ukupno 505.725 osoba s invaliditetom, od kojih je 202.114 žena s invaliditetom.

Zastupnici će također raspraviti Izvješće o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstva za 2018. kad je primarna pravna pomoć pružena u 20.281 slučajaja pri čemu su ovlaštene udruge pružile pomoć u 15.228 slučajeva, pravne klinike u 1.889 slučajeva, a uredi državne uprave u županijama/Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba u 3.164 slučajeva.

Primarna pravna pomoć u najvećem broju slučajeva pružena je kroz pravni savjet i informaciju, a bilo je i podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama.

  • +11
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ukupno je bilo 6.779 zahtjeva za ostvarivanje sekundarne pravne pomoći, a odobreno je 4.638 zahtjeva.

Na dnevnom redu su i dva zakonska prijedloga koje je predložila oporba, Klub Živog zid i SNAGA-e te zastupnik Mosta Miro Bulj.

Dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e traži da se omogući javna dostupnost podataka o pravomoćno osuđenim počiniteljima kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, a dopunama Zakona o gradnji Mostov Miro Bulj traži uvođenje obveze izdavanja građevinske dozvole za bazne stanice teleoperatera.