RASPUŠTANJE SLJEDEĆI PETAK

Sabor brzopotezno izglasao oko 40 zakona i odluka

21.10.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Nakon dva tjedna bezuspješnog sakupljanja ruku za kvorum, vladajući HDZ u trećem je pokušaju uspio skupiti 77 zastupnika te izglasati oko 40 zakona i odluka, od kojih su najveću buru ipak digli skidanje imuniteta SDP-ovom Željku Jovanoviću te izglasavanje Zakona o ništetnosti

Među izglasanim zakonima našao se i paket europskih zakona, ali i Deklaracija o europskim vrijednostima, u čijem je izglasavanju trebala sudjelovati i oporba, no nakon odluke o Jovanoviću, u sabornici se nije pojavila.

Sa 75 glasova za i dva suzdržana izglasana je i dopuna Zakona o medicinskoj oplodnji, koja će parovima koji imaju problema sa začećem omogućiti zamrzavanje tri i više oplođenih jajnih stanica. Jednoglasno su pak prihvaćene izmjene Ovršnog zakona, kojima se propisuje dužnost uplatitelja zaštićenih primanja (rodiljske i roditeljske novčane potpore) da u Fini otvore poseban račun koji ne može biti predmetom ovrhe. Zakon predviđa prekršajne kazne od 10 tisuća do 50 tisuća kuna za one koji ne otvore poseban račun već i dalje uplaćuju na zajednički račun.

Jednoglasnu potporu dobio je i Zakon o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske, čije su izglasavanje zastupnici popratili pljeskom. Taman 77 zastupnika bilo je potrebno za davanje odobrenja za novi Kazneni zakon i svih 77 glasovalo je za. Iako će se on početi primjenjivati tek početkom 2013, radnike bi trebao razveseliti kaznenim djelom neisplate plaće, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine. Kazneni zakon propisat će i kazneno djelo sramoćenja i klevete.

Novine su vezane i za kažnjavanje zlostavljanja na radu (mobbing), za nasilje u obitelji, a produžuju se i za kazneno djelo primanja i davanja mita s dosadašnjih šest mjeseci do pet godina na najmanje jednu do osam godina.

Kaznenim djelom, po novom, smatrat će se i obijesna vožnja, a u zakonu i dalje ostaje odredba po kojoj je posjedovanje droge kazneno djelo, kao i omogućavanje trošenja tvari zabranjenih u športu - doping.

Najviša kazna za osobito teška kaznena djela je s dosadašnjih 40 produžena na 50 godina.

Podršku je dobio i novi Zakon o pučkom pravobranitelju kojim će se postojeći specijalizirani pravobraniteljski uredi spojiti s uredom pučkog pravobranitelja. Pučki pravobranitelj tako bi imao pet zamjenika - za zaštitu i promicanje temeljnih ljudskih prava, prava djece, ravnopravnosti spolova, prava osoba s invaliditetom i starijih osoba.

No, unatoč izmjenama zakona, vladajuća je većina dnevni red dopunila i točkom imenovanja nove pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te s još nekoliko takozvanih europskih zakona.