OGORČENI GRADONAČELNIK

Sabo: 'Vlada štedi i na Vukovaru'

16.07.2009 u 15:49

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) na konferenciji za novinare izrazio je ogorčenost zbog spoznaje da je drugim rebalansom državnog proračuna Vlada Republike Hrvatske predvidjela smanjenje novca Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara za deset milijuna kuna te tako ta institucija sada raspolaže s ukupno 31 milijun kuna

"Ako će tih deset milijuna kuna spasiti državu, onda ćemo mi Vukovarci biti izuzetno ponosni, ali mislim da neće, a nama će stvoriti ogromne probleme i već sada nas je ta vladina odluka vratila tri godine unazad u razvoju", upozorio je Sabo

Po njegovim riječima, ako je itko u Hrvatskoj zaslužio da se ulaže u njegovoj razvoj, onda je to herojski grad Vukovar i njegovi građani.

Ostavština HDZ-a

'Nakon što sam preuzeo upravljanje gradom, na naplatu je stiglo 20,5milijuna kuna duga, za koji se do tada nije znalo. Uspjeli smo do sadataj dug smanjiti na 16 milijuna kuna, ali je situacija s gradskimproračunom i dalje teška', upozorio je vukovarski gradonačelnik ipozvao vladu, županije i gradove u Hrvatskoj da i dalje budu aktivni ipomognu obnovi i razvoju grada Vukovara.

"Ne zamjeram niti jednoj vladi na obnovi grada Vukovara, ali zamjeram što se u proteklih jedanest godina taj posao još uvijek nije priveo kraju.

Koliko se novca do sada utrošilo, mogao se izgraditi potpuno novi Vukovar", poručio je Sabo, dodajući kako jedino može prihvatiti činjenicu da je netko u vladi pogriješio određujući prioritete što će se i kome će se koliko oduzeti.

"Očekujem da će ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić zajedno s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor ispraviti tu pogrešku i Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara vratiti oduzeta sredstva", istaknuo je, dodajući kako je u protivnom na jesen spreman doći na "višednevni izlet u Zagreb zajedno s građanima Vukovara".

Novinare je izvijestio i da je "s današnjim danom stavio veto na Statut grada Vukovara", koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen većinom glasova vijećnika HDZ-a, SDSS-a i HSP-a, a kojim se, kako je rekao, njemu kao gradonačelniku "oduzimaju ovlasti, a ostavlja mu se isljučivo odgovornost".

"Neće tako moći. Pružio sam ruku svim političkim strankama da zajedno radimo na boljitku Vukovara, ali s nekima se očito ne može surađivati", zaključio je Sabo, ističući kako očekuje da Gradsko vijeće ponovno razmotri pitanje gradskog statuta.