ŠTO SI RADIO ZA VRIJEME RATA

Sabo će tužiti Mlinarića zbog priče o oficiru JNA

22.10.2010 u 18:04

Bionic
Reading

Otvoreni rat između vukovarskog HDZ-a i SDP-ovoga gradonačelnika Željka Sabe kulminirao je u petak najavom Sabine tužbe protiv saborskog zastupnika te stranke i njezinog donedavnog čelnika u Vukovaru, Petra Mlinarića

Vukovarski gradonačelnik će tužiti zastupnika Petra Mlinarića jer je dan ranije, tijekom izlaganja u Hrvatskom saboru, rekao da je 'Sabo uz pomoć oficira JNA iz okupiranog Vukovara, u vrijeme kad su po gradu ubijani njegovi sugrađani, izvezao svoj automobil'. Po Mlinarićevim tvrdnjama, za takve tvrdnje postoje brojni svjedoci, prije svega branitelji iz Borova naselja. 'Oficiri su ga dovezli da im uključi agregate o kojima se brinuo u Energani tvrtke Borovo, kao da vojska nije znala uključiti agregate. Znali smo da je automobil cijelo vrijeme rata držao zaključan u Energani i očuvao ga netaknutim. Nakon pada Vukovara taj se automobil odjednom našao u Hrvatskoj. To nije tajna i to svi znaju. Iza toga što sam rekao u Saboru stojim, a on neka me tuži, pa ću sve to ponoviti i na sudu', rekao je Mlinarić.

Iz gradonačelnikovog ureda potvrđeno je da će Željko Sabo tužiti Mlinarića jer je, kako stoji u medijskom priopćenju, 'tijekom zasjedanja Hrvatskoga sabora javno iznio niz neistinitih tvrdnji koje vrijeđaju njegovu čast i ugled'. 'Angažirao sam odvjetnika radi podnošenja tužbi za pokretanje postupka kojim će se nedvojbeno utvrditi neistinitost tvrdnji zastupnika Mlinarića', poručio je putem medija vukovarski gradonačelnik Sabo.

Sve je, zapravo, počelo najavom otpuštanja šest zaposlenika gradske uprave, uglavnom bliskih HDZ-u, koji su se u novoj sistematizaciji gradske uprave našli na popisu neraspoređenih jer su im radna mjesta ugašena. Pismo kojim su se obratili saborskim zastupnicima pročitao je u Saboru upravo Petar Mlinarić, nakon čega je krenula rasprava tijekom koje se čula i priča o navodnom spašavanju automobila aktualnog gradonačelnika Vukovara. 'Sve je to prevršilo mjeru. U takvim tvrdnjama nema istine', odgovorio je Sabo ustvrdivši da 'Mlinarića od kaznenog progona neće spasiti ni saborski imunitet'.

Otkazi u gradskoj upravi izazvali su oštre reakcije dijela vukovarske javnosti, pa je tamošnji HDZ odlučio čvrsto stati u obranu njihovih radnih mjesta, dok su iz vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada pozvali Sabu da preispita svoju odluku. Udruge upozoravaju da se otpuštaju 'branitelji, logoraši ili članovi njihovih obitelji, odnosno Hrvati, dok se prednost daje Srbima'. I na takve je tvrdnje Sabo odgovorio da nemaju uporište u istini te najavio da će tužiti i onoga tko širi laži da zapošljava Srbe i onoga tko se putem pisma žalio u Saboru.