ODGODITE PUTOVANJA

S Velebita šiba bura kakve nije bilo godinama!

01.02.2012 u 12:36

Bionic
Reading

Cijelo podvelebitsko područje ovih je dana zahvatila olujna bura s orkanskim udarima koji mjestimično dostižu brzine veće od 130 km na sat

Ova će bura i narednih dana puhati olujnom, a povremeno i orkanskom jačinom, pa se i nadalje očekuju problemi u prometu. HAK javlja da su zbog bure za sav promet i dalje zatvorene dionice A 6 između čvorova Kikovica i Delnice, A 1 od čvora Sveti Rok do Maslenice te Jadranska magistrala (D8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene. Jadranskom magistralom (D8) od Bakra do Karlobaga i D 54 Maslenica - Zaton Obrovački smiju voziti samo osobna vozila. Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama ( I. skupina) te dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Prema sadašnjim prognozama, olujne bure može u sljedećim danima mjestimično biti i u srednjoj, a za vikend i u južnoj Dalmaciji. Onima koji ne moraju putovati u te dijelove Hrvatske, preporučuje se da ne kreću na put.

Čini se kao da je –20 °C

Kliknite za uvećanje karte

Na ovako snažnom vjetru niske temperature koje vladaju i u južnim dijelovima Hrvatske činit će se još nižima. Podno Velebita ovih su dana posvuda ispod nule. Tek južnije od Zadra mjere se sitne pozitive, međutim, i one će noćas pasti ispod nule, osobito na šibenskom području.

Ovakve snažne bure nisu neuobičajene za ovo doba godine, no ova koja puše je jedna od snažnijih u posljednjih nekoliko godina. Na takvom vjetru subjektivan je osjećaj hladnoće, tzv. windchill, kao da je ispod -20 °C.

Za vikend će u cijeloj Hrvatskoj biti još hladnije, a vjetrovi, bura i sjeveroistočnjak na kopnu, nastavit će puhati nesmanjenom snagom, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo