U MOSKVI UHIĆENO 800 NACIONALISTA

S upaljenim bakljama krenuli na podzemnu željeznicu

19.12.2010 u 09:50

Bionic
Reading

Ruska policija u subotu je u Moskvi privela više stotina osoba, uključujući i mlade nacionaliste koji su se okupili u sjevernom dijelu gradu, kako bi spriječila nove etničkog obračune

Uhićenja su izvršena tjedan dana nakon što je oko 7000 nogometnih navijača i nacionalista prosvjedovalo u blizini Crvenog trga uzvikujući rasističke slogane i napadajući prolaznike koji su izgledali kao pripadnici etničkih manjina pri čemu su ozlijedili više od 30 osoba.


Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je osudio te napade nazvavši ih 'pogromima'. U prosvjedima ove subote koji su se uz dozvolu održali pod televizijskim tornjem Ostankino u sjevernom dijelu Moskve stotine mladih ruskih nacionalista se okupilo i uzvikivalo slogane poput 'Patriotizam nije fašizam'.

'Skup je bio dopušten no čim je mladima dosadilo podijelili su se u skupine i počeli marširati s upaljenim bakljama prema podzemnoj željeznici. To je, naravno, bilo nedopušteno i policija je izvršila uhićenja', rekao je glasnogovornik moskovske policije Viktor Birjukov.

On je rekao da nasilja nije bilo i da su većina prosvjednika bili adolescenti. Druga uhićenja su izvršena na nedopuštneim prosvjedima u drugim dijelovima moskovskog područja. Policija je rekla, kako je prenijela agencija Itar-Tass, da je uhićeno nešto više od 800 osoba.

Ruske su vlasti u srijedu izvršile sličnu akciju i privele oko 800 mladih Rusa i useljenika s područja Kavkaza i središnje Azije koji su se okupili za, kako se govorkalo, sukob blizini željezničke postaje Kijevski.

Premijer Vladimir Putin je u četvrtak u televizijskoj emisiji u kojoj su mu građani postavljali pitanja rekao da se svi oblici ekstremizma moraju spriječiti.