MARIJANA PULJAK

'S pozdravom Za dom spremni treba se obračunati jednom zauvijek!'

07.08.2020 u 09:32

Bionic
Reading

Komentirajući obilježavanje 25. obljetnice Oluje u Kninu, predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak rekla je da su poruke koje su uputili predstavnici državnog vrha dobar korak naprijed.

'Poruke su primjerene ovom trenutku i događaju, bile su pomirljive i naglašavalo se to da je prošlo 25 godina od Oluje, četvrt stoljeća. Djeca rođena nakon Domovinskog rata su gotovi ljudi, imaju već svoju djecu. Dakle, cijela jedna generacija je izrasla već u miru, rat poznaju iz priče preživjelih. Zbog svih njih i nas moramo se okrenuti budućnosti i graditi jednu modernu europsku državu. Nadam se da neće ostati samo na riječima i simboličnim potezima nego da Hrvatska zaista bude država svih građana', rekla je Puljak za N1.

Za dolazak Borisa Miloševića u Knin kaže da je izvrstan potez te da to šalje jake poruke i srpskom i hrvatskom narodu.

'Zločin je uvijek zločin i treba ih procesuirati, na bilo kojoj strani. Zato su riječi i premijera i predsjednika ljekovite, kako kaže i Milošević. Vrijeme je da krenemo graditi državu. Trenutnu smo na dnu svih ljestvica u Europu i treba se pokrenuti i okrenuti državu u pravom smjeru', kazala je Puljak.

Vlasti u Srbiji nisu podržale dolazak potpredsjednika Vlade iz SDSS-a u Kninu te su Miloševiću uputili oštre poruke na što je reagirao i sam Milorad Pupovac.

'Pupovac je primjereno reagirao. Vrijeme je i da službene vlasti u Srbiji priznaju stanje i počnu graditi dobrosusjedske odnose', rekla je te dodala da je i Srbiji cilj ući u EU, a Hrvatska im pri tome može dati savjet.

'Ruka je pružena s hrvatske strane, svi ovi potezi pokazuju da se ide u dobrom smjeru, a građani Srbije će morati napraviti neke korake naprijed da se izgrade dobrosusjedski odnosi.'

U Kninu su se pojavili i branitelji iz redova HOS-a koji su uzvikivali sporni pozdrav 'Za dom spremni'.

  • +25
HOS-ovci u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Jednom zauvijek se treba obračunati s tim, to je uzvik koji je kompromitiran u doba NDH i tako se treba prema njemu odnositi. Vrijeme je da rat prepustimo prošlosti i okrenemo se budućnosti i tome da stvaramo bogatije društvo iz kojeg mladi neće bježati', poručila je Puljak.

Ujedinjenje na centru

Novi CRO Demoskop pokazuje da je HDZ i dalje prva politička opcija u Hrvatskoj, ali da raste popularnost platforme Možemo!.

'To je stanje nakon izbora i koronakrize. Vidi se da ima prostora u centru koji zahtijeva da se sve opcije koje zagovaraju Hrvatsku u centru ujedine i to je ono što Pametno zagovara', poručila je.

Puljak je komentirala i kada bi moglo doći do ujedinjenja na centru.

'Te smo razgovore već imali i tijekom kampanje, ali ovisit će i svako stranci pojedinačno. Osobno se nadam da će to biti što prije', rekla je o mogućem ujedinjenju opcija na centru.

  • +34
Dolazak zastupnika na konstituirajuću sjednicu Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Stranka Pametno nije podržala Zakon o obnovi Zagreba i okolice kojim bi se trebalo odlučiti o financiranju sanacije štete od potresa. Prema prijedlogu Zakona, sufinanciranje konstrukcijske obnove privatnih zgrada predviđeno je u omjeru 60 posto država, po 20 jedinice lokalne samouprave i vlasnici, odnosno suvlasnici, što je postala točka prijepora za različite političke opcije.

'Imali smo nekoliko primjedbi na taj Zakon, a prije svega primjedbe idu u smjeru toga da prava analiza štete nije ni napravljena, rekla bih da je to napravljeno iz rukava. Ovaj omjer koji je predložen za financiranje i sufinaciranje ne bi trebao biti jedinstven nego bi trebalo ponuditi više različitih scenarija koji će u obzir uzeti različite kriterije. Problem je i u tome što program donosi sama Vlada, a ne Sabor', pojašnjava te dodaje da nisu sigurni kako bi se to provodilo.

'Ovo je elementarna nepogoda i svakako treba pomoći ljudima', dodala je.