ISKRIVLJENA POVIJEST BIH

S povelje Kulina bana izbačeni kršćanski dijelovi

19.09.2012 u 18:18

Bionic
Reading

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a Tuzlanske županije Mijo Krešić osudio je u srijedu postavljanje spomen obilježja, obeliska u središtu Tuzle s kojega su uklonjeni dijelovi povelje srednjovjekovnog bosanskog vladara Kulina bana koji svjedoče o kršćanskoj povijesti Bosne

'Ovdje se pokušava povijest pokazati skroz iskrivljeno, na drukčiji način. Kralj Tvrtko i povelja Kulina bana dio su povijesti. Ako se to pokušava mofificirati imamo već ozbiljan problem i nije zasigurno dobra poruka', rekao je Krešić za medije u Mostaru.

Mediji u BiH objavili su da na obelisku povelje Kulina bana nema dijelova 'U ime Oca i Sina i Svetoga duha' i 'Neka mi Bog pomogne i sveto Evanđelje', što je izazvalo reakcije nepoznatog Tuzlaka koji je na obelisk u znak prosvjeda postavio na računalu ispisani nedostajući dio teksta.

'Na žalost, nije riječ ni o kakvoj slučajnosti. Povelja kulina Bana je svima dostupna pa i na samome internetu. Vjerujem da su svi žitelji Tuzlanske županije razočarani ovim potezom. U razgovoru s hrvatskim žiteljima shvatio sam da su zgroženi ovom porukom', dodao je Krešić.

Središnji park u Tuzli otvorit će se ove subote, a u njemu je postavljen i spomenik kralju Tvrtku I. Kotromaniću.