EUROPSKI MONSUN

S Papom nam u Zagreb stiže i prolom oblaka

31.05.2011 u 10:34

Bionic
Reading

U skladu s prirodom lipnja, koji je najkišovitiji mjesec u Hrvatskoj, vrijeme će narednih dana u većem dijelu zemlje biti promjenjivo s čestim pljuskovima, osobito u subotu u kopnenim područjima, najavljuju prognostičari

U srijedu će u kopnenim područjima Hrvatske biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Povremeno su mogući kratkotrajna kiša i lokalni grmljavinski pljuskovi, koji ponegdje mogu biti izraženiji, osobito poslijepodne i navečer. Jutarnja temperatura kretat će se od 12 do 17 °C, a najviša dnevna od 23 do 27 °C.

Na Jadranu će u srijedu biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Samo lokalno bit će slabe kiše ili pljuskova s grmljavinom. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od 13 do 17 °C, uz obalu i na otocima od 17 do 22 °C, a najviše dnevne od 23 do 28 °C.

U četvrtak će na kontinentu biti slično, djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i nestabilno. Mjestimice može biti kratkotrajne kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom. Vjetar će biti slab do umjeren sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura bit će između 12 i 17 °C, a najviša dnevna između 23 i 27 °C.

U četvrtak će na Jadranu biti pretežno sunčano, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku. Popodne će lokalno biti slabih pljuskova s grmljavinom, uglavnom u zaobalju. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena bura, podno Velebita povremeno i jaka, a u Dalmaciji slaba do umjerena bura i tramontana. Najviše dnevne temperature bit će od 25 do 29 °C.

U petak će u unutrašnjosti biti promjenjivo oblačno s kraćim sunčanim razdobljima. U mnogim krajevima očekuje se kiša ili poslijepodnevni pljuskovi s grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova, a temperatura će se kretati do ugodnih 25 °C.

Na Jadranu će u petak biti sunčanije, međutim, lokalno je uz obalu moguć i kakav popodnevni pljusak. Temperature će se uz obalu kretati od 25 do 30 °C.

 

Za susret s Papom ponesite kabanice - kišobrani su zabranjeni!


Subota će kopnenom području donijeti puno oblaka, pa će postojati velika mogućnost za kišu i pljuskove. Za hodočasnike koji će se uživo htjeti susresti s Benediktom XVI to znači da obavezno moraju ponijeti kabanice jer se kišobrani neće smjeti nositi na Trg bana Josipa Jelačića, gdje će se u 19.30 sati Papa susresti s mladima. Isto pravilo vrijedi i za misu na Hipodromu u nedjelju u 10 sati. Temperature zraka u subotu se neće se bitno mijenjati – kretat će se u rasponu od 20 do 25 °C.

Na Jadranu će u subotu biti djelomično sunčano. U zaobalju te samo ponegdje uz obalu mogući su popodnevni pljuskovi. Temperatura će se i dalje kretati između 25 i 30 °C.

U nedjelju će i u kopnenom području biti više sunca, a mogućnost za kišu znatno manja, pa će se i temperatura malo povećati. Na Jadranu će ostati pretežno sunčano i suho uz ljetne temperature.

Čini se da će nam sljedeći tjedan donijeti više sunca i porast temperature koje će i u unutrašnjosti ponegdje porasti do 30 °C, kaže Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Sutra je meteorološki gledano prvi dan ljeta. U klimatologiji se godišnja doba računaju od prvog dana u mjesecu, odnosno ljeto počinje 1. lipnja, jesen 1. rujna, zima 1. prosinca, a proljeće 1. ožujka. Astronomski, ljeto ove godine počinje 21. lipnja u 19 sati i 16 minuta.

Mjesec lipanj je u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske najkišovitiji i najgromovitiji mjesec u godini, zbog čega se naziva mjesecom europskog monsuna. Naime, u lipnju imamo česte prodore nestabilnog i vlažnog oceanskog zraka s Atlantika na već ugrijano europsko kopno što za posljedicu ima razvoj čestih grmljavina i pljuskova. No lipanj se obično ne doživljava tako kišovitim zato što najveći dio oborina padne u kratkim intervalima, odnosno obilnim pljuskovima.

31. svibnja 1955. godine bura u Velebitskom kanalu usmrtila je 26 članova posade vojnog brodića koji je potonuo.