NEZABILJEŽEN SLUČAJ

S&P prvi put snizio kreditni rejting SAD-u

06.08.2011 u 10:27

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je Sjedinjenim Američkim Državama kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu

Dugoročni kreditni rejting snižen je s AAA, što predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik. Agencija je rejting snizila zbog zabrinutosti proračunskim deficitom i rastućim teretom zaduženosti.

Taj potez će, navode mediji, vjerojatno poskupjeti zaduživanje američke vlade, poduzeća i potrošače.

S&P je naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo mišljenje po kojem mjere fiskalne konsolidacije koje je nedavno usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u srednjeročnom razdoblju stabilizirao američki dug.

Odluka S&P-a uslijedila je nakon što je američki predsjednik Barack Obama nedavno parafirao zakon koji predviđa proračunske rezove od gotovo 2500 milijardi dolara u razdoblju od 10 godina i za više od 2000 milijardi povećava granicu zaduživanja, ali ne donosi ni jedno povišenje poreza.