SPLITSKI GRADONAČELNIK:

'S ministrima dobro surađujemo, ali premijer Plenković ne odgovara ni na pisma'

17.09.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Poput zagrebačkog kolege Tomislava Tomaševića, i splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je rebalans gradskog proračuna 'jer je bio napuhan'. Ne iznoseći konkretne podatke, rekao je da se prilikom donošenja 'vodilo računa o populizmu, a ne o realnim okolnostima'

'U svim segmentima zatekli smo nered i zapuštenost grada', ustvrdio je Puljak na svom redovnom mjesečnom susretu s novinarima.

Kritike oporbe iz HDZ-a i Kerumovog HGS-a proglasio je očekivanima. 'Shvatili su da je njihova era završila i s pravom se ljute', rekao je novi gradonačelnik Splita te dodao da se ove kritike najčešće svode na manipulacije, izvrtanje činjenica i udaranje ispod pojasa.

Na sjednici Gradskog vijeća Splita idućeg tjedna napokon će se pokrenuti dogovorene izmjene Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana Splita, no na dnevnom redu usprkos najavi neće se naći imenovanje članova nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i ustanova.

Na javni poziv za ove pozicije javilo se više stotina kandidata, a Puljak evidentno ima problema oko usuglašavanja imena sa svojim koalicijskim partnerima - odnosno partnerima iz 'programske suradnje', kako on to naziva. Sam Puljak tvrdi da nema problema, nego da se tek radi o opsežnom poslu.

'U sljedećem periodu očekujemo da ćemo u potpunosti preuzeti sve poluge vlasti. To znači da ćemo razriješiti sve Kerumove i HDZ-ove članove UV-a i NO-a, kao i direktore javnih poduzeća kojima je na prvom mjestu bio interes stranke, a ne građana. Više neće biti tvrtki i ustanova u kojima jedan čovjek ili jedna stranka imaju apsolutnu vlast da rade što hoće, kako je bilo do sada', rekao je Puljak pred novinarima.

Unaprijed je najavio da bi među izabranim ljudima moglo biti osoba koje osobno poznaje - ali radi se 'o izuzetnim stručnjacima' koje sada 'ne želi diskriminirati zbog osobnih poznanstava'.

Nova splitska vlast pohvalila se da je u prvih sto dana mandata naplatila više milijuna kuna zaostalih dugovanja naplatom gradskih prostora i javnih površina. Nered s ilegalnim kioscima i štandovima u centru grada, na istočnoj obali, do kraja ovog mjeseca trebao bi biti dokinut, a sporno parkiralište na Gripama - oko kojega puna dva tjedna traju javne svađe s kadrovima bivše vlasti - uskoro predan na upravljanje gradskoj tvrtki Split parking.

Puljak je ponovio da će se sva zapošljavanja u gradskim tvrtkama obavljati putem javnih natječaja, a većinu gradskih pročelnika - nakon što koncem godine bude dovršena reorganizacija i sistematizacija - pokušat će pronaći u samoj gradskoj upravi. Dosad, tvrdi, on i njegovi zamjenici nisu zaposlili nijednu novu osobu. Najavljena je skora gradnja dva nova vrtića, izrada dokumentacije za treći i otkup zemljišta za četvrti.

Izrađena je analiza svih vrtićkih i školskih objekata u gradu i dokument sa strategijom prelaska na jednosmjensku i cjelodnevnu nastavu uskoro će biti objavljen.

Priprema se prijava značajnog broja projekata za sredstva iz europskih fondova, a o tome će Puljak uskoro razgovarati s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom.

'Kontakti i suradnja s ministrima u Vladi su dobri, nismo naišli ni na kakve probleme. Samom premijeru Plenkoviću prije petnaestak dana uputio sam pismo u kojemu navodim cijeli niz problema i zatražio sastanak, no odgovor nisam dobio. Ovih dana ponovno ću ga podsjetiti. Čisto sumnjam da bi zbog nekih političkih nesuglasica drugi najveći grad u državi i sve njegove stanovnike on držao kao taoce', rekao je Puljak.

Od Vlade očekuje da nakon više mjeseci odgađanja napokon dodijeli koncesiju za plažu Žnjan splitskoj komunalnoj tvrtki kako bi napokon moglo započeti njeno uređenje vrijedno oko 230 milijuna kuna.