PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'S Mesićem se nisam čuo, ali ne osjećam da smo u sukobu'

17.02.2012 u 20:23

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je ocijenio da su mu tijekom dvije godine mandata najzahtjevniji bili napori na jačanju mira i suradnje u regiji, smatra dobrim što je državni proračun 'srezan' te da će za svladavanje krize biti potrebno 'strpljenje, povjerenje i puno odlučnosti'

Josipović je u intervjuu za 'Dnevnik' RTL-a povodom dvije godine predsjedničkog mandata kao najzahtjevnije izdvojio napore na jačanju mira i suradnje kad je na početku mandata otišao u BiH i susreo se sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem koji je otišao na Ovčaru, a izdvojio je i susret s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom u pulskoj Areni.

Podsjetio je da je nakon njegovog posjeta BiH i prvog sastanka s predsjednikom Tadićem bilo nekih otpora iz bivše vlade, ali kako je 'ipak prepoznala da je regionalna politika zapravo druga strana istog novčića kojeg zovemo europska politika'.

Josipović je na pitanje novinara rekao da krizu neće biti lako svladati i da je za to potrebno 'strpljenje, povjerenje i puno odlučnosti'. Nova vlada ima novi program i dobila je podršku naroda i na izborima i sada - nazovimo to 'novim optimizmom' - neće biti lako jer su mjere neki put ambivalentne: s jedne strane na dugu stazu donose boljitak, veće zapošljavanje i veće prihode, ali u ovom trenutku možda zahtijevaju određenu žrtvu. 'Važno je u provođenju takve politike uvijek imati osjećaj solidarnosti i mogućnost zaštite onih najugroženijih', kazao je Josipović.

'Dobro je da je proračun srezan', rekao je te na dodatno pitanje odgovorio da će, bude li potrebno, biti rebalans.

Na pitanje novinara je li se dovoljno rezalo na troškovima predsjedničkog ureda s 55 milijuna na 49, Josipović je odgovorio da su i lani potrošili devet milijuna manje od planiranih i da su i sad planirane uštede pa se njegovom uredu ne može prigovoriti rastrošnost.

Zamoljen da komentira stajalište oko ureda bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, rekao je da je o tome bilo polemike jer je bilo različitih mišljenja, no to će, kaže, 'presjeći Sabor'. 'Istaknuo sam da ne bih želio da ta polemika preraste u osobni sukob', rekao je dodajući da se s Mesićem u međuvremenu nije čuo, ali da ne osjeća da su nekom sukobu ili svađi. 'Ne želim to', rekao je Josipović.

Na pitanje s kim lakše surađuje - s bivšom premijerkom Kosor ili sa sadašnjim premijerom Milanovićem - rekao je kako to ne bi uspoređivao na taj način i da je njihova ustavna dužnost da surađuju. 'Ne bih se osvrtao na suradnju s bivšom vladom već bih rekao - pamtim samo sretne dane'. Kad je riječ o suradnji s premijerom Milanovićem rekao je da su manje-više suglasni oko svega te da nije bilo nesuglasica niti oko predsjedničke mirovine već su u pitanju bili 'neki detalji', no suglasili su se da predsjednik mora slijediti sudbinu svih drugih i ne treba imati nikakav poseban tretman.

Upitan je li rasprava oko Acte zasjenila njegovu popularnost rekao je kako je tu dobro da smo 'ušli u višu fazu demokratskih rasprava u Hrvatskoj'. Podržavam zaštitu autorskih prava i patentnih prava, ali sam jasno rekao i da internet mora ostati polje slobode i dobre komunikacije među građanima. Mislim da smo u fazi u kojoj možemo odvagnuti je li ugrožena sloboda komuniciranja, kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik smatra kako smo u protekle dvije godine 'napravili korak naprijed' kad je riječ o pravdi i pravednosti, vrijednostima na kojima se temeljio njegov program na predsjedničkoj inauguraciji.

'Predsjednik ne provodi istrage, ne sudi niti rješava velika globalna socijalna pitanja, ali daje određeni input', kazao je Josipović izdvojivši  najvažniju stvar koju je zagovarao i ostvario u suradnji sa Saborom, a to je ustavna promjena o nezastarijevanju kriminala u pretvorbi i privatizaciji i ratnog profiterstva.

Na upit razmišlja li o idućem mandatu, Josipović je odgovorio: 'Sve u svoje vrijeme.'