MIRANDO MRSIĆ

S javnim službama nismo uspjeli, kreće raskidanje ugovora

02.08.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Nakon što su predstavnici Vlade potpisali novi četverogodišnji kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, kabinet premijera Zorana Milanovića odlučio je krenuti u postupak otkazivanja kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama

'S javnim službama nismo uspjeli, a arbitraža koju smo pokušali uspostaviti nije odobrena. Zato idemo u otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora. Nakon što se steknu uvjeti za proces mirenja, ideja nam je i želja da se dogovorimo o izmjenama kolektivnog ugovora na tragu onoga što smo potpisali s državnim službenicima i namještenicima', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Istovremeno će biti pokrenut postupak za sklapanje novog kolektivnog ugovora za javne službe, a temeljem novog Zakona o reprezentativnosti. U pregovorima o novom kolektivnom ugovoru sudjelovat će isti pregovarački odbor kao i do sada, na čelu s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom.

'Svi oni koji su na državnom proračunu moraju snositi jednaku težinu situacije u kojoj se nalazimo. Stoga ćemo pokrenuti i izmjene kolektivnog ugovora za trgovačka društva i ustanove koji su u natpolovičnom vlasništvu države, posebice u pravima na božićnicu, regres, jubilarnu nagradu i prijevoz. Svi koji su vezani uz državu moraju biti jednaki, a načelo pravednosti mora važiti za sve', rekao je ministar Mrsić.

Na kraju je podsjetio da je prethodno potpisan kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u kojem je dogovoreno da im se određena materijalna prava ne isplaćuju za 2012. i 2013, nego da se vrate 'kad gospodarska situacija bude bolja'.