PRVI SLUČAJ U RIJECI

S Exita donio svinjsku gripu

23.07.2009 u 10:03

Bionic
Reading

Nakon posljednjih slučajeva u Šibeniku, prvi slučaj gripe uzrokovan novim virusom A (H1N1) potvrđen je i u Rijeci

Od svinjske gripe boluje 22-godišnji mladić koji se prošlog tjedna vratio iz Novog Sada gdje je boravio na festivalu Exit. On se nalazi na kućnoj njezi te nitko od njegovih ukućana nije zaražen.

Sa simptomima gripe od svibnja je u Rijeci prijavljeno sveukupno šest osoba, no gripa je potvrđena jedino u slučaju dvadesetdvogodišnjaka.

Mladi se Riječanin ubraja među 43 osobe u kojih je, prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od početka srpnja pa do srijede, potvrđen virus svinjske gripe. Od te brojke 38 građana gripom se zarazilo u inozemstvu odnosno u zemljama gdje su već ranije zabilježeni slučajevi novog virusa gripe, dok ih se petero tretira kao domaće bolesnike.

Od jeseni će obiteljski liječnici biti opskrbljeni i antivirusnim lijekom Tamifluom kojim zasad raspolažu županijski zavodi za javno zdravstvo.  Inače, u riječkoj Klinici za infektologiju ujedno postoji i novouređeni izolacijski blok koji je namijenjen u prvom redu visokozaraznim bolestima, među kojima je i svinjska gripa, piše Novi list.