ŠEF SKUPŠTINE

'S Bandićem ću surađivati, nisam na listi svjedoka'

13.04.2015 u 15:26

Bandić nakon odluke Županijskog suda posjetio svoju stranku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor u ponedjeljak je izjavio da će sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji ponovno može obavljati svoju dužnost, surađivati kao i ranije, tim više što za razliku od "mnogih gradskih pročelnika", ali i zastupnika čak i iz oporbenih redova nije na popisu svjedoka iz istrage u aferi Agram s kojima Bandić, po odluci Županijskog suda, ne smije komunicirati

Na pitanje je li mu neobična situacija da Bandić koji ponovno vodi grad s dijelom svojih suradnika ne bi smio komunicirati jer su svjedoci u postupku u kojemu je gradonačelnik glavni osumnjičenik Kosor je kazao da je 'neobično' dobar izraz, ali da oni koji se bave politikom nisu tu da tumače odluke sudova.

"Uvijek sam se suzdržavao od tumačenja bilo kakvih presuda, posebno zadnjih pet mjeseci niste nigdje mogli čuti moj neki komentar o bilo kojoj presudi pa tako neću niti sada komentirati. Ono što je pozitivno da ja nisam na listi svjedoka i gradonačelnik ili bilo tko drugi tko obnaša posao gradonačelnika, a imali smo takve situacije u zadnjih pet mjeseci, sa mnom može normalno komunicirati o predlaganju točaka dnevnog reda i o normalnom djelovanju Gradske skupštine. Znači, ja nisam u tom problemu, a mnogi pročelnici jesu i čak dio zastupnika pa čak i zastupnika oporbe", istaknuo je Kosor.

Bandić, koji se od prošlog tjedna u istrazi u aferi Agram ponovno brani sa slobode, u ponedjeljak je primio ranije donesenu odluku izvanraspravnog vijeća prema kojoj ponovno može obavljati svoju dužnost.

No, iako mu je sud omogućio obavljanje dužnosti na snazi su mjere opreza među kojima je i "zabrana uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi".

Kako su neki od tih svjedoka zaposlenici Gradske uprave ili Zagrebačkog holdinga u medijima se nakon službene objave sudske odluke počelo nagađati kako će Bandić obavljati svoje svakodnevne poslove. Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da Bandić jamstvom od 15 milijuna kuna jamči da neće kršiti mjere opreza, ali i da bi svaki svjedok na kojega Bandić pokuša utjecati to trebao prijaviti policiji.

Kosor: S Bandićem ću surađivati kao i zadnje dvije godine

Kosor kaže da će s Bandićem surađivati kao i zadnje dvije godine, poručujući da ne očekuje nikakve "potrese" u Gradskoj skupštini, koja će, po njegovim riječima, i dalje biti najveći element stabilnosti u Gradu Zagrebu.

"Surađivat ćemo kao i zadnje dvije godine. Moram vas podsjetiti da za dvije godine jedino što je kontinuitet u Gradu Zagrebu i u gradskoj vlasti je Skupština Grada Zagreba. Kao što vidite predsjednik se nije mijenjao. Što se tiče izvršne vlasti imali smo u zadnjih pet mjeseci troje ljudi koji su obnašali funkciju gradonačelnika i ne znamo u ovakvom pravosuđu kakvog imamo u Republici Hrvatskoj što će biti za tjedan dana", kazao je Kosor.

Poručio je da je 100 posto sigurno - da će Gradska skupština kao i do sada normalno funkcionirati, da će imati redovne sjednice i da će donositi odluke u interesu građana.

"Mogu garantirati da će Skupština i dalje normalno zasjedati i donositi odluke"; kazao je Kosor, dodajući da će "tako biti" i 28. travnja za kada je zakazana sjednica Gradske skupštine.

Dodao je i da je "osobni odnos potpuno nebitan u politici" te da je važno da se donose odluke i da Skupština i dalje bude element stabilnosti u Zagrebu.

Rekao je da ne očekuje nikakve promjene ili "potrese" u Gradskoj skupštini.

"Vi očekujete, ja ne očekujem nikakve. Vidjet ćete na sjednici 28. (travnja), kao i na prošloj. To su me isto pitanje pitali za sjednicu u trećem mjesecu", zaključio je Kosor u razgovoru s novimarima uoči sastanka predstavnicima Hrvatskog akademskog vaterpolskog kluba Mladost o financijskom stanju kluba.