ZASTRAŠUJUĆA IZJAVA

Ruža Tomašić zaziva 'čišćenje' Hrvatske od Srba

05.05.2015 u 13:25

Bionic
Reading

Nakon što je na desničarskom skupu u subotu Anica Kovač, manekenka poznatija javnosti kao supruga bivšeg hrvatskog reprezentativca Roberta Kovača, ustvrdila kako je 'došlo vrijeme za čistu Hrvatsku', još gorom retorikom poslužila se europarlamentarka Ruža Tomašić

Komentirajući izjavu srpskog ministra rada Aleksandra Vulina, koji je nedavno poručio Hrvatskoj da ne dijeli lekcije Srbiji, Ruža Tomašić je jučer u Vukovaru poručila hrvatskim Srbima da bi mogli biti 'očišćeni'.

'Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju', rekla je Tomašić.

Podsjetimo, pojam 'čišćenje' u smislu uklanjanja pojedinih etničkih skupina s nekog teritorija prvi je upotrijebio Vuk Stefanović Karadžić. Isti izraz koristio je i četnički ideolog Stevan Moljević 1941. zagovarajući etničko čišćenje Hrvata i muslimana. U svjetskim se medijima pojam etničko čišćenje gotovo u pravilu koristio prilikom izvještavanja o ratovima na Balkanu 1990-ih godina.

Sličan termin koristila je i nacistička administracija za vrijeme vladavine Adolfa Hitlera. Kad su naime Židovi bili posve uklonjeni s nekog područja pod nacističkom kontrolom, to je područje dobivalo oznaku Judenrein ('čisto od Židova', tj. bez Židova).