cjepivo za koronavirus

Rusko veleposlanstvo: Hrvatska želi kupiti Sputnjik V, razgovarali su veleposlanik Nesterenko i ministar Beroš

02.03.2021 u 20:42

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Rusije u Republici Hrvatskoj potvrdilo je danas na svom Facebooku kako je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je potvrđeno kako je Hrvatska zainteresirana za kupnju cjepiva Sputnjik V

“2 ožujka 2021. je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravlja Republike Hrvatske Vilija Beroša, u kojem je potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik-V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona Republike Hrvatske.

2 ožujka 2021. je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravlja...

Objavljuje Veleposlanstvo Rusije u HrvatskojUtorak, 2. ožujka 2021.

Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da su u Hrvatskoj i dalje se zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku.

Veleposlanstvo polazi od pretpostavke da za borbu protiv koronavirusa moramo udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dvaju zemalja”, stoji u objavi ruskog veleposlanstva.

S druge pak strane Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od ruske strane dokumentaciju vezanu za Sputnjik V na osnovu kojega bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode mogla dati odobrenje za interventni uvoz, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Sredinom veljače Nesterenko je rekao agenciji RIA Novosti da je veleposlanstvo u kontaktu sa službenim Zagrebom vezano uz pitanje opskrbe ruskim cjepivom protiv koronavirusa.

Iz veleposlanstva su ranije rekli da svakodnevno dobivaju upite hrvatskih građana o nabavi ruskog cjepiva.

"Postoje kontakti s hrvatskim vlastima, ali iz razumljivih razloga ne možemo otkrivati detalje s obzirom na osjetljivost teme", kazao je tada Nesterenko i dodao da svaka strana država mora odlučiti želi li kupiti cjepivo ruske proizvodnje.

Beroš je nakon njegove izjave rekao da je Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave cjepiva, ali kako je na struci da nađe pravi put interventnog uvoza Sputnjika V.

Kazao je da bi bilo optimalno da glavna regulatorna agencija EMA (Europska agencija za lijekove) odobri to cjepivo, što ruska strana, navodno, očekuje u travnju.