nije bilo po pravilima

Ruski zastupnik traži da se povuče priznanje Litve kao države

08.06.2022 u 15:10

Bionic
Reading

Zamjenik Jedinstvene Rusije Jevgenij Fjodorov podnio je Državnoj dumi nacrt zakona o ukidanju rezolucije Državnog vijeća SSSR-a 'O priznavanju neovisnosti Republike Litve', u kojoj se navodi da je nezakonita, a dokument je dostupan u Duminoj bazi podataka

Rezolucija Državnog vijeća SSSR-a protuzakonita je jer ju je donijelo protuustavno tijelo i kršeći navode niza članaka Ustava SSSR-a, stoji u obrazloženju nacrta, javljaju RIA Novosti.

Prema Fjodorovu, prekršen je Zakon SSSR-a u dijelu koji se odnosi na 'postupak rješavanja pitanja vezanih za odcjepljenje republike iz SSSR-a', jer u Republici Litvi nije održan referendum o odcjepljenju od SSSR-a i nije bilo prijelaznog razdoblja radi razmatranja svih spornih pitanja.

Autor nacrta zakona također podsjeća da je Ustav Rusije dopunjen, posebno člankom koji kaže da je 'Ruska Federacija pravni sljednik SSSR-a na svom teritoriju'.

'U ožujku 1991., u skladu s Uredbom Vrhovnog sovjeta SSSR-a 16. siječnja 1991., u zemlji je održan referendum na kojem je donesena odluka o očuvanju SSSR-a kao jedinstvene države', stoji u obrazloženju.