BORBA SA ZEMALJSKIM PRITISCIMA

Ruski suci dobivaju nadzor iz svemira

06.06.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Oko 24 tisuće sudaca na teritoriju Ruske Federacije uskoro bi trebalo dobiti lokatore za praćenje putem ruskog satelitskog navigacijskog sustava GLONASS. Tako bi, u slučaju da im je ugrožena sigurnost, mogli poslati signal policiji

Projekt 'sudaca s lampicama' iniciran je iz redova samog ceha i već ga je prihvatio Sovjet sudaca Ruske Federacije, jer su članovi ove profesije često izloženi pogibelji, teškim pritiscima i prijetnjama smrću. Većina takvih slučajeva događa se izvan sudova, u blizini njihovih domova i u sličnim privatnim situacijama. Lani je tako ispred svog stana ubijen moskovski sudac Eduard Čuvašov, čovjek koji je vodio procese protiv neonacističkih ubojica i terorista iz bandi poput tzv. Bijelih vukova.

U zadnjih godinu dana još 13 njegovih kolega moralo je zatražiti policijsku zaštitu. Vjedomosti pišu da je trenutačno najgora situacija u kavkaskim republikama Dagestanu i Kabardino Balkariji, gdje su lokalni suci obnovili istragu o terorističkom napadu na Nalčik 2005. godine, u kojem je poginulo preko stotinu ljudi.

Opremanje sudaca 'trekerima' trebalo bi stajati oko tisuću kuna po čovjeku – sveukupno 26,4 milijuna kuna. Ako se uspiju usuglasiti sva nadležna tijela, 'svemirski nadzor' ruski suci trebali bi dobiti u proljeće 2012. godine.