NOVE INFORMACIJE

Ruski špijuni u SAD-u vrbovali vlastitu djecu?

27.07.2012 u 09:01

Bionic
Reading

Novi podaci o radu ruske špijunske mreže, koja je lani uz mnogo pompe razotkrivena u SAD-u, dospjeli su u javnost preko Wall Street Journala. Prema izvorima tog tjednika, grupa ruskih špijuna nije bila tako neučinkovita kao što se ranije pisalo: između ostalog, neki agenti navodno su radili na pripremanju vlastite djece, mahom rođene u SAD-u

Takva djeca bila bi u budućnosti mnogo manje izložena vladinim provjerama, a planovi koji su s njima pravljeni sugeriraju da je raskrinkana špijunska mreža bila dugoročan projekt ruskog SVR-a (Inozemne špijunske službe, nasljednice KGB-a). Desetoro uhićenih imalo je sedmero djece u rasponu od jedne do dvadeset godina starosti.

Jedan od potomaka najspremnijih za tajnu ulogu navodno je bio Tom Foley koji je u vrijeme hapšenja njegovih roditelja s lažnim američkim imenima bio student druge godine Sveučilišta George Washington u glavnome gradu SAD-a.

Ranije se pisalo da djeca nisu imala blage veze da su im roditelji špijuni druge države, no WSJ-ovi izvori (neimenovani bivši i sadašnji američki dužnosnici) tvrde da je FBI prisluškivao stanove osumnjičenih i dobio potvrdu da je mladi Foley itekako dobro znao pravi identitet svojih roditelja. Štoviše, navodno je putovao u Rusiju na obuku.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu odbilo je komentirati ove napise, no odvjetnik Foleyevog oca Peter Krupp tvrdi da su WSJ-ove informacije 'obično smeće' i da je za bračni par Foley bilo suviše riskantno govoriti sinu o takvim stvarima. Bilo kako bilo, za Foleya mlađeg piše se da mu se zagubio trag i da se vjerojatno nalazi u Rusiji.

Nije poznato koliko od sedmero djece špijuna sumnjiče američki istražitelji. Neka od starijih ostala su u SAD-u i ne tereti ih se za umiješanost u obavještajne poslove njihovih roditelja.

Špijunska mreža je definitivno postojala jer je članstvo u njoj priznalo svih desetoro uhićenih. Kriza je riješena na aerodromu u Beču, i to najvećom zamjenom zarobljenih agenata između Moskve i Washingtona u posthladnoratovskom razdoblju (Rusija je u zamjenu pustila četvoricu ranije osuđenih američkih agenata). Ruski čelnik Vladimir Putinkoji je svojedobno i sam radio kao sovjetski špijun u Istočnoj Njemačkoj, zaštitnički je dočekao deportirane špiclove u Moskvi i pohvalio njihovu misiju. Najpoznatija agentica iz te afere, 30-godišnja Anna Chapman allias Anna Kušenko, danas je u Rusiji poznato medijsko lice i prokremaljska aktivistica. Ona navodno nije imala djece u Americi.