OPET BI VARAO NAIVNE

Ruski prevarant desetljeća gradi novu piramidu

11.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Sergej Mavrodi, takozvani biznismen i autor financijske piramide MMM koja je 90-ih prevarila pet do deset milijuna ljudi u Rusiji, još uvijek čvrsto vjeruje u ljudsku naivnost, čini se. I u svoje pravo da naivne ljude upropaštava

Niti 15 godina nakon što je senzacionalno proglasio bankrot svog MMM-a ('Mi Možemo Mnogo') izmamivši tisuće nasamarenih očajnika na ulice, Mavrodi je nedavno na svome blogu objavio pokretanje 'MMM – 2011'.

U proteklih desetljeće i pol malo se štitio zastupničkim imunitetom, malo se skrivao i ulagao po bijelome svijetu, malo sjedio u zatvoru jer mu je dokazano da je prevario 10.000 ljudi, a sada je 'apdejtao' svoju piramidu za 21. stoljeće.

Matematičar po struci i bivši švercer, Mavrodi je svojem starom principu dodao internetsku dimenziju. Stvaranje virtualnog tržišta dionica ovog puta ide preko Web Moneya, a Mavrodi svojim ovčicama obećava 20 posto profita mjesečno (30 posto za umirovljenike). Kamate bi se, naravno, trebale isplaćivati priljevom novca od budućih klijenata.

Početkom 90-ih takva mu je shema mogla proći jer ruski građani uglavnom nisu znali ništa o kapitalizmu i načinima financiranja. Tada je Mavrodi za kupnju hibridnih vrijednosnica njegovog MMM-a obećavao godišnju kamatu od 3000 posto, a cijelu je obmanu pratila agresivna reklamna kampanja na TV-u.

Lenta piše da njegov blog danas baš i ne puca od posjećenosti, a većinu komentara ostavlja sam Mavrodi. Inače, ova pomalo nevjerojatna vijest kao da je naručena za afirmaciju nove institucije financijskog pravobranitelja, koja je u Rusiji utemeljena lani. Financijski pravobranitelj Pavel Medvedev odmah je objavio da će Mavrodija prijaviti Državnom tužiteljstvu.