ZABRANILI PRELET

Ruski MiG-ovi 29 debelo kasne u Srbiju zbog NATO-a?

28.06.2017 u 18:17

Bionic
Reading

Iako su prošla već gotovo četiri mjeseca od ugovorenog roka o isporuci, šest ruskih MiG-ova 29 još nije stiglo u Srbiju

Prema riječima šefa Uprave za obrambenu tehnologiju srbijanskog ministarstva obrane, general-bojnika Bojana Zrnića, u tijeku je završna faza isporuke koja se odnosi na reguliranje same primopredaje lovaca srbijanskom ratnom zrakoplovstvu.

'U završnoj smo fazi svih potrebnih procedura koje su morale biti provedene u državnoj administraciji Ruske Federacije te je u tijeku operativna faza provođenja dolaska tih letjelica, odnosno reguliranja načina njihova prijevoza. Tražimo optimalni model transporta u pogledu cijene i rokova', rekao je za specijalizirani srbijanski zrakoplovni online magazin Tango Six.

Zrnić je pritom demantirao napise tamošnjih medija kako Bugarska i Rumunjska kao članice NATO saveza zabranjuju prelet ruskih lovaca do Srbije.

'Ne bih komentirao napise pojedinih medija. Precizirao sam sve detalje dogovora te kako se obavlja isporuka lovaca. Usredotočeni smo na faze transporta i potom njihove implementacije, kao i na fazu koja slijedi, a koja se odnosi na dublju modernizaciju', pojasnio je Zrnić.

Podsjetimo, ruski lovci trebali su simbolično stići u zrakoplovnu bazu Batajnica još 24. ožujka na 18. obljetnicu početka NATO-ova bombardiranja Srbije.

Ugovor o lovcima vrijedi 185 milijuna eura Izvor: Društvene mreže / Autor: B92

Paket dogovoren između Beograda i Moskve vrijedan je 185 milijuna eura, a pored šest ispravnih i operativnih MiG-ova 29, podrazumijeva i isporuku raketa i seta dijelova, rezervnih motora, alata i drugih pratećih sklopova dovoljnih za idućih 15 godina.

Sporazum obuhvaća i izgradnju posebnog hangara uz aerodromsku pistu, a u remontu dobivenih zrakoplova sudjelovat će ruski stručnjaci, navode u srbijanskoj vladi. Zahvaljujući ovom poslu, bit će realiziran plan državnog vrha da Srbija na raspolaganju ima eskadrilu od deset lovaca, neprekidno u pripravnosti da zaštite zračni prostor.