rat u ukrajini

Ruske snage hvale se uspjesima kod Bahmuta na istoku Ukrajine

07.10.2022 u 16:10

Bionic
Reading

Ruske snage objavile su u petak da su zauzele teritorij u Donjecku na istoku Ukrajine, prvi put otkako je ukrajinska protuofenziva ostvarila velike uspjehe na istoku i jugu zemlje.

Separtističke snage u Donjecku objavile su da su ponovno zauzele nekoliko sela kod industrijskog grada Bahmuta koji kontrolira Ukrajina, a koji Rusi granatiraju tjednima.

"Na teritoriju Donjecke Narodne Republike, postrojbe Donjecke i Luhanske Republike, uz oružanu potporu ruskih snaga, oslobodile su Otradovku, Veselaju Dolinu i Zaitsevo", objavili su na društvenim medijima.

Novinari AFP-a u središtu Bahmuta čuli su zvuk teškog topništva i višecjevnih bacača raketa kod ostataka uništenog mosta na rijeci Bahmutki.

Crni dim

Civilni dobrovoljac humanitarne organizacije Vostok SOS, 29-godišnji Edvard Skorik rekao je za AFP da su se vodile ulične borbe u blizini njegova doma na drugoj strani.

Južno od grada, u smjeru navodno zauzetih sela, moglo se vidjeti crni dim nakon eksplozija granata. Povremeno se mogla čuti i vatra iz strojnica.

U Hersonu, proruski zamjenik guvernera oblasti rekao je u petak da je u ukrajinskom granatiranju poginulo petero civila.

"Militanti ukrajinske vojske zapucali su na autobus s civilima na mostu Darjevski. Civili su bili na putu na posao", objavio je na društvenim medijima, dodajući da je ozlijeđeno petero ljudi.

  • +15
Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Kijev je ovaj tjedan objavio da je u Hersonskoj oblasti osvojio površinu od 500 kilometara četvornih.

To uključuje oko 30 gradova i sela i možda je u obruču 20.000 ruskih vojnika na zapadnoj obali Dnjepra.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u petak je pozvao ruske snage da polože oružje obećavši im da će im životi biti pošteđeni.

"Jamčimo život, sigurnost i pravdu svima koji se odmah odbiju boriti. I osigurat ćemo sud za one koji su davali zapovjedi za kaznena djela", obećao je.