putin ne odustaje

Ruska oporba žali se na neutralizaciju političkih protivnika prije izbora u rujnu

02.06.2021 u 16:38

Bionic
Reading

Ruska oporba je kritizirala u srijedu brojne poteze vlasti kojima je cilj neutralizacija oporbe prije parlamentarnih izbora u rujnu, uključujući uhićenja kritičara Kremlja i usvajanje zakona protiv "ekstremista". Bivši čelnik ruske oporbene organzacije Otvorena Rusija, Aleksej Pivovarov je u srijedu pritvoren.

Nekoliko sati ranije, gornji dom parlamenta potvrdio je tekst kojim se zabranjuje kandidatura, na svim izborima, osobama koje su surađivale s ekstremističkim i terorističkim organizacijama".

Smatra se da je taj zakon, koji stupa na snagu čim ga predsjednik Vladimir Putin potvrdi, usmjerene na pristaše zatočenog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnoga.

Tužiteljstvo je tražilo od pravosuđa da te organizacije nazove "ekstremističkim" jer pokušavaju "destabilizirati socijalno stanje u Rusiji pod krinkom liberalnih slogana". 

JIshod tog postupka je jasan, budući da su državni financijski regulatori već proglasili ekstremističkima cijele mreže regionalnih ureda oporbe i aktivista. 

Kritičari ruskog predsjednika su upozorili da Kremlj želi provesti čistke prije parlamentarnih izbora 19. rujna, u trenutku kada stranci na vlasti, Ujedinjenoj Rusiji prema anketama pada popularnost.