PUTIN PRIBJEGAVA SILI?

Ruska oporba zabrinuta zbog uhićenja prosvjednika

06.03.2012 u 20:04

Bionic
Reading

Ruski oporbeni čelnici optužili su u utorak Vladimira Putina da mijenja taktiku prema oporbenim prosvjedima pošto je interventna policija privela na stotine prosvjednka koji optužuju vlasti za namještanje rezultata predsjedničkih izbora održanih u nedjelju

Interventna policija privela je u ponedjeljak u Moskvi i Sankt Peterburgu više od 500 ljudi, a među njima nekoliko oporbenih čelnika koji su pokušali prosvjedovati na neodobrenim mjestima ili zato jer su odbili razići se kada je isteklo vrijeme prijavljenog skupa.

Mnogi su ubrzo bili pušteni, a među njima i Aleksej Navalni, antikorupcijski bloger, ali nekima od njih mogle bi u utorak biti izrečene kratke zatvorske kazne.

Nakon tri mjeseca mirnih prosvjeda početih nakon parlamentarnih izbora 4. prosinca, policijska intervencija jasno je pokazala da Putin gubi strpljenje s oporbom i gušit će prosvjede koji iskaču iz vladinih okvira.

Policija je tako bila gruba na Trgu Lubjanka, pred sjedištem Savezne sigurnosne službe (nasljednik sovjetskog KGB-a) gdje skup nije bio prijavljen, a suzdržana na mjestima gdje je okupljanje bilo dopušteno. To pokazuje kako Putin ne želi da ga javnost doživi kao diktatora, ocjenjuju promatrači. Predviđaju da će Putin odsad postupati po jasnoj formuli: dopustit će izolirane prosvjede na mjestu i u vrijeme koje vlada propiše, kao ispušni ventil nezadovoljnicima njegovom 12-godišnjom vladavinom.

Činit će pomirbene poteze prema oporbi. Jedan od njih je najava, dan nakon izbora, preispitivanja 32 pravosudna slučaja, među kojima je najpoznatiji naftni tajkun Mihail Hodorskovski, koji služi višegodišnju zatvorsku kaznu.

No bivši KGB-ov obavještajac Putin učinit će najviše što može da onemogući radikalne prosvjede koji bi mogli ugroziti njegov povratak u Kremlj gdje će služiti treći predsjednički mandat.

'Vidjeli smo strah u diktatorovim očima. Vidjeli smo slabost. Vidjeli smo čovjeka koji nije siguran u sebe', rekao je Ilja Jašin, oporbeni vođa komentirajući suzu u Putinovu oku dok je držao pobjednički govor.

'Je li rat počeo? Zašto su doveli vojsku u središte prijestolnice? Čemu interventna policija? S kime on to želi ratovati? Od koga se želi braniti', zapitao je Jašin.

Strani ulagači strahuju da bi sukobi s prosvjednicima mogli umanjiti izglede za provedbu gospodarskih reforma koje su Rusiji potrebne kako bi smanjila svoju ovisnost o izvozu energenata.

Oporba je idući veliki prosvjed u Moskvi zakazala za subotu. Bit će to test njezine sposobnosti da privuče velik broj ljudi. Dok Putin uživa veliku potporu izvan gradova, cilj je oporbe privući uglavnom obrazovane i bolje stojeće Ruse koji žele da se u zemlji smanji korupcija i izgradi demokracija.

'Nekada mi se Putin sviđao kao što se i svakoj ženi sviđa karizmatičan muškaraca. No sada mislim da postaje senilan. Nitko ne može zauvijek ostati na vlasti', kaže 35-godišnja žena zaposlena u modnoj industriji i dodaje da se 'pri glasovanju osjećala kao da bira najmanje prljav zahod na prometnoj željezničkoj postaji'.