Svjetlana Prokopjeva

Ruska novinarka osuđena za 'opravdavanje terorizma' samo na novčanu kaznu

06.07.2020 u 14:39

Bionic
Reading

Novinarka je u ponedjeljak osuđena u Rusiji na novčanu kaznu zbog toga što je 'opravdavala terorizam' i neočekivano je izbjegla šestogodišnju zatvorsku kaznu koju je tražilo tužiteljstvo u tom predmetu, koji je podigao na noge aktiviste za zaštitu medijske slobode

Svjetlana Prokopjeva koja živi u Pskovu, na sjeverozapadu Rusije i radi za rusku podružnicu američkog Radija Slobodne Europe/Radija Slobode, proglašena je krivom na pokrajinskom sudu i osuđena na novčanu kaznu u iznosu 6.160 eura.

Optužena je da je iskoristila radijski program krajem 2018. za razmatranje slučaja 17-godišnjaka koji se raznio bombom u uredu Savezne službe sigurnosti (FSB) u gradu Arhangeljsku ranivši trojicu pripadnika sigurnosne službe.

Nekoliko dana poslije, Prokopjeva je u mjesnoj podružnici radija Eho Moskve pročitala izvješće u kojemu je taj napad povezala s političkim ozračjem koje je u zemlji stvorio predsjednik Vladimir Putin i kritizirala svemoć sigurnosne službe.

Četrdesetogodišnja novinarka je odbacila optužbe i rekla da je riječ o 'osveti' sigurnosne službe za njezinu 'oštru i očito opravdanu kritiku'.

Tužiteljstvo je tražilo za novinarku šest godina zatvora i zabranu obavljanja novinarskog posla na četiri godine, što sud nije prihvatio.

Nakon izricanja presude u ponedjeljak, podupiratelji novinarke izvikivali su 'Sramota' i 'Nije kriva!', izvijestio je novinar agencije France Presse s mjesta događaja.

Više nevladinih organizacija za ljudska prava i ruskih neovisnih glasila osudili su sudski progon Svjetlane Prokopjeve.

Prokopjeva je 'samo radila svoj posao', istaknula je u petak organizacija Reporteri bez granica, upozorivši na 'opasan presedan u ruskom novinarstvu'.

Glavna ruska organizacija za ljudska prava Memorijal kritizirala je u ponedjeljak taj slučaj koji je 'bez ikakve sumnje političke naravi" a trebao bi biti "primjer koji će zastrašiti ruske novinare'.

Na prosvjedima pojedinaca, jedine za koje u Rusiji ne treba odobrenje, održanim proteklog vikenda i u ponedjeljak u Pskovu i u Moskvi u znak potpore novinarki, uhićeno je više osoba.