MEDVEDEV: OBRAĆANJE NACIJI

Ruska konkurentnost sramotno niska

12.11.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je u četvrtak u godišnjem obraćanju naciji na temeljitu obnovu i modernizaciju Rusije na demokratskim načelima kroz izgradnju 'inteligentnog, odgovornog i slobodnog društva' da bi u 21. stoljeću zemlja mogla biti konkurentna

ZAGREB/MOSKVA - 'Umjesto arhaična društva u kojem čelnici donose sve odluke i propise, izrast će inteligentno, slobodno društvo odgovornih ljudi', rekao je Medvedev, javlja agencija dpa.

U 21. stoljeću Rusiji treba temeljita modernizacija na demokratskim načelima te će se 'prvi put u povijesti' društvo temeljiti 'na demokratskim vrijednostima i ustanovama', rekao je predsjednik.

'Umjesto ekonomije temeljene na sirovinama, stvorit ćemo gospodarstvo koje proizvodi nove tehnologije, korisne ljudima', jer to je 'pitanje opstanka u suvremenom svijetu', rekao je.

Konkurentnost ruskoga gospodarstva 'sramotno je niska', rekao je Medvedev kazavši da se ono ne smije više temeljiti na izvozu nafte i plina, već se okrenuti izvozu, tehnološkoj inovativnosti, nuklearnoj energiji, istraživanju svemira, nanotehnologiji.

Do 2020. godine, polovica lijekova koji se koriste u Rusiji trebala bi biti domaće proizvodnje, citira agencija AFP predsjednika Medvedeva koji je također rekao da bi do 2014. zemlja trebala proizvesti motor na nuklearni pogon za svemirske letove na druge planete.

Medvedev se zauzeo za ukidanje državnih megapoduzeća ili na njihovu preobrazbu u 'dionička društva'.

Takav oblik državnih tvrtki pojavio se u doba Medvedevljeva prethodnika Vladimira Putina u sektorima kao što su industrija oružja (Rosoboronexport), nanotehnologija (Rosnanotekh) ili atomske energije (Rosatom).

Ta će poduzeća ostati u državnom sektoru, ondje gdje su neophodna ili će ići u pretvorbu preobraziti uz pomoć privatnih ulagača, rekao je ruski predsjednik.