upozorenje iz njemačke

'Ruska agresija na Ukrajinu opasna je za istočnu Europu, ali i Balkan. Treba zaustaviti separatiste u Bosni i Hercegovini!'

24.02.2022 u 11:13

Bionic
Reading

Napad Rusije na Ukrajinu dovodi u pitanje ne samo opstanak te zemlje, nego ugrožava cijelu istočnu Europu, ali i stabilnost zapadnog Balkana, ocijenio je u četvrtak predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michael Roth, založivši se pritom da Zapad što prije 'zaustavi separatiste' u BiH

Napad Rusije na Ukrajinu dovodi u pitanje ne samo opstanak te zemlje, nego ugrožava cijelu istočnu Europu, ali i stabilnost zapadnog Balkana, ocijenio je u četvrtak predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michael Roth, založivši se pritom da Zapad što prije 'zaustavi separatiste' u BiH.

U objavi na Twitteru Roth, istaknuti član njemačkog SPD-a i bivši ministar za Europu u vladi Angele Merkel, upozorio je, reagirajući na rusku agresiju na Ukrajinu, kako to može imati ozbiljne posljedice ne samo na istoku Europe, nego i na Balkanu, na kojem je niz država suočen s nestabilnošću i različitim prijetnjama.

'(Vladimir) Putin ne samo da ratuje protiv Ukrajine, već dovodi u pitanje pravo na postojanje istočnoeuropskih država. To također torpedira europsku perspektivu zapadnog Balkana', upozorio je Roth, ističući kako je Europska unija sada na kušnji dokazivanja svoje vjerodostojnosti i održavanja davno danih obećanja.

Pojasnio je da bi stoga morale biti riješene dvojbe o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Uniji te je pozvao Bugarsku da prestane blokirati taj proces.

  • +52
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Aris Messinis

Za Kosovo je predložio što bržu viznu liberalizaciju, a u odnosu na BiH upozorio je na separatističke tendencije koje prijete opstanku te zemlje, čime je očevidno aludirao na politiku koju vodi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On uz otvorenu potporu Rusije već mjesecima najavljuje i poduzima konkretne korake koji bi vodili izdvajanju Republike Srpske iz ustavno-pravnog poretka BiH. Rusija također pruža potporu Dodiku u osporavanju mandata visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

'Treba zaustaviti separatiste u Bosni i Hercegovini', poručio je Roth.