BLISKOST S VLAŠĆU

Ruska agencija neće objaviti kakva je Putinova popularnost

12.12.2011 u 19:53

Bionic
Reading

Ruska agencija za ispitivanje javnog mišljenja FOM, bliska vlasti, izjavila je u ponedjeljak agenciji France Presseu da neće objaviti rezultate svojih anketa o popularnosti najmoćnijeg čovjeka u zemlji, Vladimira Putina, koji se sučeljuje s valom dosad neviđenih prosvjeda

'I dalje provodimo tjedne ankete. No rezultate više nećemo objavljivati', rekla je glasnogovornica FOM-a (Fond za javno mišljenje) u telefonskom razgovoru s France Presseom, ne htijući otkriti svoje ime.

Na upit novinske agencije AFP-a da kaže ima li neki osobit razlog za to, odgovorila je da nema.

Zadnje ankete FOM-a o popularnosti Vladimira Putina (54,4 posto potpore javnosti) i sadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva (51,2 posto) objavljene su 27. studenoga. Do tada su se objavljivale na tjednoj bazi.

Premda su te brojke bile visoke, u zadnjih godinu dana su u naglu padu. Tako se Putin u početku prosinca 2010. mogao pohvaliti da uživa povjerenje 69,5 posto građana, a Medvedev 64 posto.

Druga agencija, također bliska vlasti, Vciom, izjavila je za AFP da će iduću anketu o popularnosti dvojice čelnika objaviti u četvrtak, a agencija bliska oporbi, Levada, najavila ju je potkraj prosinca.

Vladimir Putin, sadašnji premijer, kandidat je na predsjedničkim izborima u ožujku 2012. Ako pobijedi na tim izborima, vratit će se na predsjedničku dužnost koju je obnašao od 2000. do 2008. i koju je morao prepustiti svom štićeniku Dmitriju Medvedevu, budući da ruski ustav ne dopušta više od dva uzastopna mandata.

Ruska vlada se u subotu sučelila s najvećim prosvjedima oporbe od 2000. kad je Putin došao u Kremlj. U Moskvi je prosvjedovalo između 50.000 i 80.000 ljudi.

Prosvjednici traže poništenje pobjede Jedinstvene Rusije, stranke na vlasti, na parlamentarnim izborima na kojima je osvojila nešto manje od 50 posto glasova birača, što je gotovo 15 postotnih bodova manje nego u 2007. Oporba i izborni promatrači osudili su nepravilnosti.