PODUZETNI DRVOSJEČA

Rušio hrast, pa ostavio dva sela bez struje

22.03.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Zbog nestručnog rušenja stabla, koje je palo na električne vodove, u subotu su dva posavska sela punih 10 sati bila bez struje

Između 11 i 12 sati 68-godišnjak je u svojoj šumi, između mjesta Mačkovac i Dolina, motornom pilom oborio visoki hrast. Stablo pak nije palo tamo gdje je 'drvosječa' planirao te je u padu zahvatilo električne vodove dalekovoda.

Pod težinom slavonskog hrasta žice dalekovoda su popucale, a osim tri vodiča struje, popustili su i vezovi na betonskim stupovima dalekovoda koji se, nasreću, ipak nije srušio.

Uslijed nastalih oštećenja na dalekovodu, u potpunosti je prekinuta opskrba električnom energijom u tom dijelu Posavine, pa su stanovnici sela Mačkovac i Dolina čitavo subotnje popodne, od 12 do 22 sata navečer, bili bez struje.

Oštećenja su sanirali djelatnici HEP-a Nova Gradiška koji su uz policiju nazočili očevidu te je nakon punih 10 sati ponovo uspostavljena normalna opskrba električnom energijom.

Koliku je štetu 'drvosječa' prouzročio nestručnim rušenjem stabla, znat će se tek nakon što HEP  dostavi policiji odštetni zahtjev. U suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom Nova Gradiška, protiv 68-godišnjaka slijedi podnošenje kaznene prijave zbog počinjenog kaznenog djela uništenja ili oštećenja javnih naprava te mu prijeti novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.